Tetszett a cikk?

Bár sok országban igyekeznek úgy tenni, mintha már elmúlt volna a koronavírus-veszély, a számok egészen másról tanúskodnak. Világszerte rendületlenül nő a fertőzöttek száma, az USA és Brazília nagyon rosszul áll és Európában, többek között Magyarország szomszédjainál is visszatérőben van a kór. Aki siet az enyhítéssel, az pórul járhat.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

„Minket sújtott a legjobban a vírus a fertőzöttek és a halottak számát tekintve. Most pedig azzal vagyunk kénytelenek szembenézni, hogy az újranyitás, azaz a normális élethez visszatérés során aggasztó kiugrásokat látunk az új fertőzöttek számában” – mondta az USA-ban kialakult helyzetről Anthony Fauci virológus, aki sokszor Donald Trump amerikai elnök ellenében is vezeti az ország koronavírus elleni küzdelmét.

Anthony Fauci
©

A szakember, aki az után nyilatkozott a BBC-nek, hogy az USA-ban rekordszámú, 52 ezer új fertőzést regisztráltak az utóbbi 24 órában, azt is hangsúlyozta, a betegség azért támad újra, mert a korlátozások sohasem voltak elég szigorúak. „Európában az egyes országokban általában az állam egész területére és valamennyi polgárra érvényesek voltak a korlátozások, nálunk, amikor a legszigorúbbak voltak az intézkedések, akkor is csak az ország fele volt lezárva” – magyarázta, s hozzátette, attól tart, az újabb hullám még komolyabb lesz, mint az első.

A betegszám emelkedése – a világon összesen regisztrált mintegy 11 millió fertőzöttből 2,8 millió USA-állampolgár, s közülük több mint 130 ezren vesztették életüket – fékezi a gazdaság újranyitását is, hiszen több tagállamban, egyebek mellett Texasban, visszaállították a korlátozások egy részét.

A bárok is a szigor áldozatává válnak. Nem véletlenül, ezek a helyek ugyanis a leginkább alkalmasak a kór továbbadására: maszkban nehéz ugyanis inni, az alkohol oldja a félelmet, s az emberek jobban élvezik az italt, ha beszélgethetnek másokkal.

©

Az is arra utal, hogy változatlanul nagy a baj, hogy az igazi „keménylegény”, Donald Trump is kezd beállni a sorba: az amerikai elnök, aki korábban szinte kérkedően nem hordott maszkot, amikor közösségbe ment, most bejelentette, felveszi a védőeszközt, ha bemegy az emberek sűrűjébe.

Trump, akinek újraválasztási esélyeit igencsak rontja, hogy sokmillió amerikai vesztette el a munkáját a vírus miatt, valószínűleg azt szeretné, ha minden korlátozást feloldanának, s újraindulhatna a gazdaság. A munkanélküliségi arány most 11 százalékon áll, ami ugyan alacsonyabb, mint a májusi 13,3 százalék, ám jóval magasabb, mint a februári 3,5 százalékos mutató.

Az amazonasi szupermen

Brazíliában, ahol Trump jó barátja Jair Bolsonaro tölti be az államfői tisztet, ugyancsak válságos a helyzet. Bolsonaro sem volt hajlandó tudomást venni a kór súlyosságáról – több egészségügyi miniszter le is mondott, mert nem értett egyet a politikussal – s részben ennek az eredménye, hogy a latin-amerikai ország áll a második helyen a fertőzöttek számát tekintve: az országban másfél millió vírushordozó van, s közülük már több mint hatvanezren haltak meg.

©

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy 13 éve nem volt ilyen sok az esőerdőtűz, mint most júniusban. Míg tavaly – amikor ugyancsak válságos volt a helyzet – 1880 gócpontban lángolt az Amazonas erdeje, most 2250 tüzet regisztráltak. Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a tűzvészek miatt érezhetően romlik a levegő minősége, s ez végzetes lehet a súlyos betegek számára.

A pandémia kezelése jelentősen rontott az egyébként is igencsak megosztó államfő megítélésén, a napokban Brazíliában és mintegy húsz másik országban rendeztek tüntetéseket, amelyek résztvevői Bolsonaro azonnali lemondását követelték.

Szavazni lehet, sőt kell

A harmadik helyen Oroszország áll, s miközben Vlagyimir Putyin államfő már elrendelte a korlátozó intézkedések többségének a feloldását, s úgy ítélte meg, hogy a feltételek alkalmasak az áprilisról elhalasztott alkotmányos népszavazás megrendezésére, a járvány csak nagyon lassan húzódik vissza. Annak ellenére, hogy márciusban az orosz illetékesek még arra céloztak, hogy az oroszok olyan kemények, hogy a Covid-19 járvány egyetlen halálos áldozatot sem követel majd, most már 700 ezerhez közelít az esetszám, és tízezerhez a halálos áldozatok száma. Az utóbbi feltűnően alacsony, a szakemberek szerint nagyon valószínű, hogy a helyi hatóságok trükköznek a számokkal, s a halottak száma akár a kétszerese-háromszorosa is lehet a hivatalos adatoknak.

©

A napi új fertőzések száma változatlanul 6-7 ezer között mozog – a legrosszabb időszakban ez a szám tízezer körül volt – s most, hogy az oroszok, legalábbis a hivatalos részvételi adatok szerint tömegesen támogatták, hogy Putyin akár 2036-ig is hatalomban maradhasson, nem kizárt a gazdaság talpra állását akadályozó korlátozások részleges újbóli bevezetése. Míg Moszkva és Szentpétervár szem előtt van, nagyon kevesen tudják, mi a helyzet a világtól elzárt vidéki településen, vagy akár a hadseregben, ahol állítólag több tízezer fertőzöttet tartanak nyilván.

A több mint egymilliárd ember lakta Indiában is terjed a fertőzés, igaz, a vírushordozók aránya viszonylag alacsony – 600 ezer fertőzött szerepel a hivatalos nyilvántartásban. Indiában ugyan idejekorán bevezették a szigorú kijárási korlátozásokat, de ezeket részben enyhítették, hogy elkerüljék a gazdaság földbe állását. A kormány ingyen élelemmel igyekszik életben tartani az ország szegénységben élő polgárait, a hivatalos adatok szerint minden hónapban több mint 800 millió ember kap havi öt kilogramm rizst, vagy búzát. A valóságban azonban minden hónapban egyre kevesebben vannak a támogatottak, júniusban már csupán 570 millió indiainak jutott a segélycsomagból.

A második hullám

Míg Indiában és Oroszországban még az első hullám pusztít, több ázsiai és európai országban már eljött a második „szezon”. Dél-Koreában, ahol szinte Kínával egyidőben jelent meg a betegség és az első hullámot sikeresen kezelte a tömeges tesztelést és komoly korlátozásokat elrendelő ország, most Szöul és néhány más nagyváros térségében jelent meg újra a kór. A számok viszonylag alacsonyak, 13 ezer fertőzött volt az országban, jelenleg pedig 50-100 körül alakul az újonnan regisztrált vírushordozók száma, ám gondot okoz, hogy ahogy jön a nyári forróság, úgy lázadnak egyre többen a kötelező maszkviselés ellen. A rendőrök egyre gyakrabban büntetnek, ám ennek ellenére mind többször lehet találkozni olyanokkal, akik úgy hordják a maszkot, hogy az orruk és a szájuk is fedetlen marad.

A meleg időszak beköszönte valószínűleg Európában is ront a maszkviselési fegyelmen, s nem csak Nyugat-Európában kezdenek nőni újra az esetszámok – Németországban ismét egy vágóhídon, illetve Berlinben jelent meg gócpont – hanem Magyarország szomszédainál is romlik a helyzet. Franciaország is készül a második hullámra, az illetékes minisztérium a maszkok tartalékolását kérte, és arra számít, hogy szeptemberben, az iskolák újraindulásával érkezik el ismét a betegség az országba.

©

Ukrajnában, ahol a néhány héttel ezelőtti enyhítést szemmel láthatóan úgy értették a helyiek, hogy teljesen vége a veszélyhelyzetnek, ugrásszerűen nőtt meg az esetszám – most általában 800-900 új fertőzöttet regisztrálnak naponta és az összes fertőzött száma már 50 ezer közelében jár. Kijevben attól tartanak, ha nem sikerül megfékezni a második hullámot, akkor nagyon túlterhelik az izmosnak aligha mondható egészségügyi rendszert, ami viszont a jelenleg alacsony halálozási arányszám megugrását okozhatja.

Csehországban is ijesztő folyamat játszódott le június utolsó napjaiban: ahogy eltörölték az utolsó komolyabb korlátozásokat, rögtön száz fölé ugrott a napi esetszám, sőt három napon keresztül 200-300 között volt az új vírushordozók száma. az utóbbi napokban ismét javul a helyzet, de mindenképpen figyelmeztető jel, hogy az országoknak nagyon meg kell fontolniuk, mennyire sietnek a gazdaság szempontjából fontos lazítások útján.

Magyarország déli szomszédjában, Szerbiában még rosszabb a helyzet: míg május végére gyakorlatilag eltűnt a járvány június az eleinte lassan, majd egyre gyorsabban emelkedő esetszámról szólt. Most már ott tart az ország, hogy a május végi 20-25 helyett, naponta több mint kétszáz új fertőzöttet vesznek nyilvántartásba és emiatt elrendelték a visszavont korlátozások részleges visszaállítását. Közben az is kiderült, hogy a szerbiai hatóságok hónapok óta a valósnál kevesebb fertőzöttről, illetve halottról adnak számot: az egyes kórházak és orvosok által bejelentett esetek száma rendre mintegy kétszerese a hivatalos adatoknak.

Szerb bosszú

Az esetszám növekedésének a következménye, hogy Horvátország – ahol a turisták által behurcolt fertőzések miatt ugyancsak megemelkedett az utóbbi napokban az új vírushordozók száma – újra megtiltotta több ország polgárainak, többek között a szerbiai útlevéllel rendelkezőknek az adriai országba belépést. Horvátországnak – ahol naponta 80-100 körül alakul most az új esetek száma – az Adria Tour teniszverseny tett be: a június végi tornán szinte minden induló megbetegedett, elkapta a vírust a szerb Novak Djokovics, illetve a bolgár Grigor Dimitrov is, a nagy nyilvánosságot kapott esetek pedig aligha használtak az újraéledező horvát idegenforgalomnak.

©

A horvát publicisták felidézték, hogy a délszláv válság éveiben Szerbia megpróbálta ellehetetleníteni a jelentős bevételt hozó horvát idegenforgalmat, és azzal viccelnek, hogy most egy szerbnek köszönhetően elérték, amit harminc éve nem sikerült: sokan mondták le a nyaralást, amikor kiderült, hogy a nagy Djokovicsot sem tudták megvédeni a kórtól. Djokovic egyébként feleségével együtt tünetmentesen vészelte át a fertőzést és csütörtökön már mindketten negatív teszteredményt produkáltak.

Ausztria viszont egyelőre viszonylag jól teljesít. Mert ugyan június végén egy napon több mint száz új fertőzöttet regisztráltak, az esetszámok általában a napi ötven alatt maradnak.

Magyarország egyelőre megúszta

Magyarországon nem érezteti hatását, hogy a veszélyhelyzet végével, június 18-al lazultak a szabályok és megnyíltak a határok az uniós tagállamok, Svájc, Szerbia lakosai előtt, ahogy Dél-Koreából és Japánból is megengedettek az üzleti utak. Az Ukrajnából érkezők csak egy napot maradhatnak, a határ 30 kilométeres körzetében.

A napi esetszámok nem kiugróak, az elmúlt hetekben a csúcs 11 új fertőzött volt, a váci kézilabdacsapatnál is tömegesen megfertőzödtek, 10 játékos tesztje lett pozitív.

©

Az a naponta közzétett adatokból nem derül ki, hogy az új fertőzöttek hol (kórházban, idősotthonban, családban, külföldön) kapták el a koronavírust, ezért erről megkérdeztük az operatív törzset. Ha válaszolnak, a cikket frissítjük.

Az elvégzett tesztek száma erősen ingadozik. Május elején volt a csúcs a napi 4-5 ezer elvégzett teszttel, ami az utóbbi időben 2.400-as napi átlagra csökkent.

©

Arra is rákérdeztünk a törzsnél, hogy most kiket tesztelnek, milyen erős a kontaktkutatás, de még erre sem válaszoltak. A Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla a Kossuth Rádióban arról beszélt, külföldről behurcolt koronavírussal bármikor, akár nyáron is lehet újabb járvány Magyarországon, azonban a második hullám legvalószínűbb időpontja november lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Folytatni kell a méregdrága hólapátolás miatti nyomozást

Folytatni kell a méregdrága hólapátolás miatti nyomozást

Rájöttek a tudósok, hogy csinálhatnak az eldobott maszkokból bioüzemanyagot

Rájöttek a tudósok, hogy csinálhatnak az eldobott maszkokból bioüzemanyagot

Női tenisz-világranglista: először készítettek rangsort a járvány kezdete óta

Női tenisz-világranglista: először készítettek rangsort a járvány kezdete óta