szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Ezt a kérdést feszegeti a párizsi Le Monde az iskolaév kezdése kapcsán.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus fertőzöttségi mutatói már csaknem elérik a tavaszi csúcsokat, de közben a halálozási mutató alig emelkedik. Miért? Részben mert az egészségügy felkészült a járványra. Manapság ott sok a halott, ahol az állami egészségügy nem áll a helyzet magaslatán: USA, Brazília, India és Mexikó.

Laurent Toubiana vezető vírusszakértő nemrég egy francia televízióban azt is vitatta, hogy ez a második hullám lenne. "A vírus továbbra is terjed, de miféle járvány az, ahol nincsenek betegek? Jelenleg nincs krízis, nem ugrott vissza a járvány a tavaszi szintre" – fogalmazott.

Gyengülne a vírus?

Többen is azt állítják, hogy az új koronavírus immár gyengül Európában, ezért követel a betegség a korábbinál kevesebb áldozatot. Karine Lacombe, a párizsi Szent Antal-kórház fertőző betegségek osztályának vezetője viszont arra figyelmeztet: "jelenleg semmit sem tudunk arról, hogy a vírus fertőzőereje, illetve hatása gyengülne, ezt semmi sem támasztja alá".

Az összehasonlítást a tavaszi helyzettel az is nehezíti, hogy Franciaországban – akárcsak Európa legtöbb országában – jóval többen esnek át a vírusteszten. Emiatt is növekszik a regisztrált fertőzések száma. Ott tavasszal a járvány csúcspontján naponta 20 ezer embert teszteltek, így 7 ezer vírus fertőzést fedeztek fel. Augusztusban viszont a napi tesztszám 90 ezerre nőtt, és így találnak 5 ezer új fertőzöttet.

A nyitás óta felgyorsult a vírus fertőzőereje a fiatalabb nemzedékek körében, ahol viszont nagyobb az ellenállóképesség, mint az idősebb generációk esetében. Ez is befolyásolja azt, hogy a halálozási esetek nem növekednek arányosan a fertőzést mutatókkal. Sokkal gyengébb a korreláció, mint ahogy ezt korábban gondolták – állítja Mircea Sofonea, aki a fertőző betegségek tanszékén docens Montpellier-ben. Számításai szerint a halálozási mutató 46%-kal csökkent május és július között, mert az idősebb polgárok jobban védekeztek, a fiatalabbak pedig ellenállóbbak voltak a vírusfertőzéssel szemben.

A döntéshozók dilemmái

Optimizmusra adhat okot az, hogy kevesen haltak meg az utóbbi hetekben a fertőzés következtében, de az továbbra is tény, hogy az idősebb korosztályok nagyon is veszélyeztetettek: a halottak 92%-a közülük kerül ki Franciaországban.

A nyájimmunitás, amelyben kezdettől fogva sokan reménykedtek, még nagyon távol van. Májustól augusztusig a fertőzöttségi mutató 3,3%-ról 9,3%-ra emelkedett a Pasteur Intézet számításai szerint. A szakértők szerint a nyájimmunitás 50-70%-os fertőzöttségi mutató mellett következhet be.

A másik az időtényező: a koronavírus-fertőzés és a halál között általában három-négy hét telik el. Vagyis a fertőzés felgyorsulásának a fájdalmas következményei csak később lesznek igazán érezhetőek. Ezért a hatóságok ragaszkodnak a maszk viseléshez a zárt terekben, mert mindenképp szeretnék elkerülni, hogy a járvány második hulláma éppúgy több mint 25 ezer ember halálához vezessen, mint az első Franciaországban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!