szerző:
Folk György (EUrologus)
Tetszett a cikk?

Megerősített terrorizmus elleni közös fellépést ígértek Európa vezetői virtuális megbeszélésük nyomán, többek közt Schengen fokozottabb védelmét, a rendőri és határvédelmi szervek szorosabb együttműködését és az online terrorista tartalmak gyorsabb eltávolítását ígérve.

A közelmúlt bécsi és nizzai terrortámadásai után Sebastian Kurz osztrák kancellár csütörtökön Párizsban találkozott Emmanuel Macron francia elnökkel, hogy Párizs-Brüsszel-Hága-Berlin körkapcsolásban Covid-biztos virtuális mini-csúcson egyeztessenek a közös európai terrorellenes fellépés megerősítéséről.

Európa nyitva akarja tartani belső határait, miközben jobban védi a Schengeni övezet külső határait – összegezte a találkozót Párizsban Macron elnök.

A találkozót azután hívták össze, hogy kevesebb mint egy hónap alatt militáns iszlamisták nyolc embert megöltek Párizsban, Nizzában és Bécsben. A támadások Európa vezetőinek figyelmét ismét a témára irányították – ennek következtében több javaslat is készül, illetve a folyamatban lévő lépések felgyorsítását ígérik az EU vezetői.

A következő három fő területen várható fokozott közös európai fellépés:

1.   A európai rendőri, igazságágügyi és határvédelmi szervek közti információáramlás javítása, ide értve az Európai Unió rendőri együttműködéséért felelős ügynökségének, az Europol mandátumának erősítését.

2.   A online terrorista tartalmak és gyűlöletbeszéd elleni gyors és hatékony fellépés.

3.   A schengeni térség szabályainak reformja. Egyrészt a belső szabadság megőrzése érdekében a tagállamok közti információcsere javításán keresztül, másrészt Európa külső határainak hatékonyabb közös védelmével.

Ursula Von der Leyen a szélsőséges online tartalmak és a gyűlöletbeszéd elleni közös fellépés fokozását ígérte, utalva a témában zajló jogalkotási folyamatra.

Értékeinket az interneten ugyanúgy meg kell védenünk, mint a valóságban

– tette hozzá az Európai Bizottság elnöke.

Sebastian Kurz ezzel szemben a terrorista sejtek elleni unión belüli és kívüli fellépést hangsúlyozta, miután megköszönte Európa gyors és hatékony segítségnyújtását a bécsi vérontás után. Kiemelte, mennyire megnyugtató a bajban érezni az uniós kormányok összetartását és az érdemi rendőri együttműködési készségét.

Angela Merkel német kancellár az polgárok szabadságjogainak megőrzését emelte ki a terrorizmus elleni küzdelemben. Hangsúlyozta, hogy nem az iszlám elleni küzdelemről van szó, ellenkezőleg, Európa a vallási gyűlölet és kirekesztés minden formáját elutasítja. Ezzel együtt Merkel szerint Európának késznek kell lennie társadalmi modelljének megőrzésére és szembenéznie a szabadságjogaink ellenségeivel.

Mark Rutte holland kormányfő arról beszélt, igaza van Kurz kancellárnak, amikor azt mondja, nem osztrákok állnak migránsokkal szemben, hanem a „civilizációnkat támadják barbárok”. Szélsőségeseknek és terroristáknak nem számítanak a határok, ezért együtt kell összefognunk ellenük – tette hozzá a holland miniszterelnök.

Ami a konkrét jogalkotási lépéseket illeti, legközelebb pénteken találkoznak az uniós bel- és igazságügy miniszterek, hogy az Európai Bizottság új biztonságpolitikai javaslatairól egyeztessenek. December 9-én mutatja majd be a Bizottság az online terrorizmus fellépést fokozó javaslatát. Azután a következő hónapokban jön a schengeni térség védelméről szóló reformcsomag. Végül a Bizottság elnöke a közeljövőben új szorosabb együttműködési javaslatot ígér a fegyvertartás és vásárlás terén, egységesebb közös szabályozást és engedélyeztetést vetítve előre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jutalmat kínálnak a védőoltásért több német üzletláncnál

Jutalmat kínálnak a védőoltásért több német üzletláncnál

Hadházy szerint titokzatos telefonhívásokkal járatják le Zuglóban

Hadházy szerint titokzatos telefonhívásokkal járatják le Zuglóban

A Déli Városkapu sarkába költözik a Fudan Egyetem, a Diákváros marad a helyén

A Déli Városkapu sarkába költözik a Fudan Egyetem, a Diákváros marad a helyén