szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rasszizmussal, szexizmussal és más hasonló gyűlöletbűncselekményekkel azonos besorolású lett Franciaországban, ha valaki azért szenved hátrányt, mert nem az irodalmi, párizsi francia nyelvet beszéli.

Gyűlöletbűncselekménnyé nyilvánította a francia Nemzetgyűlés a tájszóláson gúnyolódást. A javaslat támogatói szerint a tájnyelvet beszélőket gyakran éri diszkrimináció, a tévések közül például általában csak az időjárás-jelentés vagy az ország délnyugati, tájszólásos helyein népszerű rögbimeccsek közvetítése jut számukra.

Erős tájszólással beszél Jean Castex miniszterelnök is, de sok idő kellett, amíg más politikusok komolyan kezdték őt venni – mondta a BBC-nek a javaslat egyik támogaja, Christophe Euzet. Arra is emlékeztettek: az elmúlt időszak egyik emlékezetes botrányát a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon okozta, amikor egy újságírót kigúnyolt és visszakérdezett: „Fel tud tenni valaki egy kérdést rendes franciául?”

A francia nyelv irodalmi változata a Párizsban használt, sokáig a politikában és a médiában is csak ezzel lehetett karriert csinálni. Pedig az ország közel 70 millió lakosából 30 millióan nem ezt beszélik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Timár György Tamás, a Független Kisgazdapárt egykori képviselője

Meghalt Timár György Tamás, a Független Kisgazdapárt egykori képviselője

Továbbjutott a magyar férfi kézilabda-válogatott a világbajnokságon

Továbbjutott a magyar férfi kézilabda-válogatott a világbajnokságon

Ez történt: Bankkártyával lopó csalókat leplezett le a Jófogás

Ez történt: Bankkártyával lopó csalókat leplezett le a Jófogás