szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Onet szerint David Manzheleynek diplomája sincs, ahogy ezt állította, a középiskolát sem végezte el, és nem igaz, hogy 29 éves.

Az európai sajtóban elkezdett keringeni egy link David Manzheley lengyelországi körözésről. Ő volt az a férfi, aki azt a "házibulit" szervezte, amelyen Szájer József is részt vett pénteken.

A körözésben egy vele megegyező nevű, de 36 éves lengyel férfit keresnek csalás miatt. Manzheley határozottan tagadta, hogy ő szerepelne a körözésben, szerinte ez csak a lengyel kormányzat próbálkozása arra, hogy őt, mint az ügy egyik koronatanúját hiteltelenné tegye. A 444-nek például azt mondta, hogy 29 éves.

Az Onet most több forrásra hivatkozva azt írja, hogy

a két személy ugyanaz, a partit szervező Manzheleyt keresik a rendőrök, szintén megemlítve, hogy csalás miatt körözik 2019 júniusa óta.

A lengyel ellenzéki lap azt is írta, hogy a férfi korábban bíróság elé is állt közokirathamisítás miatt. Manzheley korábban azt is állította, hogy közgazdászként doktorált Belgiumban, de a lap szerint még a középiskolát sem végezte el.

Az Euronews csütörtök este arról számolt be, hogy a lengyel sajtónak a híradófelvételek alapján több rokona és ismerőse azonosította Dawid Manzheleyt, aki a sajtónak egy katolikus egyetem közgazdász-szakos PhD hallgatójaként mutatkozott be, valójában 36 éves, 2008-ban csalásért ítélték el Lengyelországban, ahol ügyvédnek adta ki magát. Családja régóta nem tud róla.

A férfi korábban szintén az Onetnek nyilatkozva mondta el, hogy rendszeresek voltak Brüsszelben a péntekihez hasonló orgiák, és azokon többek között ukrán, francia, német, holland, luxemburgi, svájci és spanyol politikusok, de a leggyakoribb vendégek azonban a lengyelek és a magyarok. Összesen kilenc olyan fideszes politikusról tud, aki jelen volt már a bulijain, több más helyi politikus és külföldi képviselő mellett.

Azt is mondta, hogy a lengyel konzervatív kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) tagjai is gyakran látogatják az ehhez hasonló bulikat. Az Onet lap egyébként ellenzéki, tulajdonosai a német Axel Springer és a svájci Ringier, amelyeket már régóta meg akar kaparintani a PiS-kormány. A lengyel lap tehát vélhetően nem azért hozta le a sztorit Manzheleyről, hogy az általa említett, esetlegesen érintett PiS-tagokat mentegesse.

Manzheley ellentmondásos nyilatkozataival a hvg.hu is foglalkozott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Folk György - Ballai Vince Gazdaság

Milyen büntetésre számíthat Szájer, ha a drogügyet rábizonyítják?

A pénteki buliból menekülő Szájer József hátizsákjában drogot találtak a rendőrök, azonban a képviselő tagadja, hogy az övé lenne. Utánajártunk, hogy milyen büntetést kaphat Szájer József amfetaminszármazék birtoklásáért Belgiumban, és vajon szigorúbbak-e a magyar szabályok. Noha mindkét állam törvényei vonatkoznak rá, az biztos, hogy csak egyikben büntethetik meg, és ez Belgium lesz. Ha netán börtönre ítélnék – amire kicsi az esély –, azt itthon is letölthetné.

Irodalom és cancel culture: Nyáry Krisztián a kötelezőkről és a vitakultúráról

Irodalom és cancel culture: Nyáry Krisztián a kötelezőkről és a vitakultúráról

Megvan a használatbavételi engedély, szeptemberben nyithat az új budapesti pláza

Megvan a használatbavételi engedély, szeptemberben nyithat az új budapesti pláza

Az iskolások százmilliói fizethetik meg a vírusválság árát

Az iskolások százmilliói fizethetik meg a vírusválság árát