szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amerika legfőbb járványügyi szakembere, Anthony Fauci az új elnök egészségügyi főtanácsadója lesz.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi tanácsadó csapatának tagja pénteken elfogadta Joe Biden leendő amerikai elnök felkérését az egészségügyi főtanácsadói tisztségre. Az NBC televíziónak adott nyilatkozatában a járványügyi szakember úgy fogalmazott, "egy pillanatig sem volt kérdés", hogy igent mond.

Az Egyesült Államok vezető infektológusának számító Fauci, aki egyúttal az allergológiai és fertőző betegségek amerikai országos intézetének (NIAID) is az igazgatója, korábban már több amerikai elnökkel dolgozott együtt. Donald Trump hivatalban lévő, republikánus párti elnökkel mindazonáltal többször akadt nézeteltérése a koronavírus-járvány elleni védekezésről, egyebek közt a Fauci által szorgalmazott maszkviselés kérdésében is.

Ezzel szemben a demokrata párti Biden csütörtökön bejelentette, beiktatásakor arra fogja kérni az amerikaiakat, hogy onnantól kezdve száz napon át viseljék a védőmaszkot a közterületeken, mivel ez jelentősen visszaszorítaná a járvány terjedésének ütemét. Fauci üdvözölte a bejelentést.

Biden azt is kijelentette, hogy beoltatja magát a koronavírus elleni vakcinával, amikor Fauci azt mondja neki, hogy az biztonságos, mindezt "örömmel" tenné a nyilvánosság előtt a közbizalom erősítésének érdekében.

A világon a legtöbb, 14 millió fertőzöttet és több mint 276 ezer halálos áldozatot az Egyesült Államokból jelentették.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán Gáspár a Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjasaként tanulhatott egy brit elitiskolában

Orbán Gáspár a Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjasaként tanulhatott egy brit elitiskolában

Kivégeztek az Egyesült Államokban egy koronavírus-fertőzött sorozatgyilkost

Kivégeztek az Egyesült Államokban egy koronavírus-fertőzött sorozatgyilkost

Központosított koncessziók: Rogán Antal másfél hónap után kiesett a pikszisből

Központosított koncessziók: Rogán Antal másfél hónap után kiesett a pikszisből