szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Január első hetében indulhat az Egészségügyi Világszervezet vezette küldetés.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Peking fogad egy, a koronavírus kitörésének körülményeit kutató nemzetközi csoportot januárban – idézi az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtöki bejelentését a Reuters. Az ilyen nemzetközi kezdeményezéseket az ország vezetése eddig Kína-ellenesnek bélyegezte, és határozottan elutasította, a WHO vizsgálatára azonban nyitott.

Szerdán a világszervezet egy tagjától és diplomáciai forrásokból is arról értesült a Reuters, hogy a WHO vezette küldetés január első hetében indul Kínába, azt azonban még nem tudni, hogy a szakértők ellátogatnak-e Vuhanba is, ahonnan a járvány vélhetően kiindult. Babatunde Olowokure, a WHO regionális igazgatója szerint folyamatosan egyeztetnek Kínával a küldetésről, annak pontos időpontjáról, illetve a helyszínekről, amelyeket felkeresnek.

A világjárványt okozó új koronavírust (SARS-CoV-2) először Vuhanban mutatták ki, 2019 decemberében. Azóta a kínai állami média a vuhani eseteknél előbbre datálható európai mintákra hivatkozva azt bizonygatja, hogy a kórokozó nem náluk jelent meg először.

Az Egyesült Államok ugyanakkor a járvány súlyosságának elhallgatásával vádolta meg a kínai vezetést, az állítást pedig mások mellett egy kiszivárgott dokumentum is igazolni látszik, amelyről a CNN számolt be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!