szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tulajdonképpen a vírus megjelenésének eleje óta tagadták le az új fertőzöttek és a halottak nagyrészét is.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Belső felhasználásra szánt dokumentumokat tett közzé a CNN, amik alapján beigazolódik a gyanú, hogy Kína hamis számokat kommunikált a koronavírus terjedéséből. A birtokukba jutott dokumentumokat Hupej tartomány egészségügyi hatóságai készítették, innen indult a vírus a vélekedések szerint.

A cikk hosszasan bizonyítja, hogy az ország a fertőzöttek és a halálesetek számát is kozmetikázta, háromhetes csúszás volt általában a valósághoz képest: ezek szerint Hupejben december elejére már nagyon sok megbetegedésről tudtak, de egyszerűen eltitkolták.

A 117 oldalnyi dokumentum szerint például február 10-én 5918 megbetegedés helyett csak 2478-at jelentettek, tehát a megbetegedések több, mint felét eltitkolták a világ elől. De tulajdonképpen minden lehetséges statisztikát lefelé kerekítettek az első pillanattól kezdve.

A lap szerint nem csak a csalást bizonyítják a dokumentumok, hanem azt is, hogy a kínai hatóságok kifejezetten lassan kapcsoltak: a járvány elején átlagosan 23 nap telt el a tünetek megjelenése és a diagnosztizálás között, emiatt követni sem tudták rendesen a járványt.

Az egész járvány kezdete óta ez az első bizonyítéka annak, hogy a kínai vezetés kozmetikázta a saját számait. Kína eddig az összes ezzel kapcsolatos vádat tagadta, mint ahogy azt is vitát kérdéssé próbálja tenni, hogy egyáltalán tőlük indult volna-e a koronavírus.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Győzelemmel nyitott a magyar válogatott a kézilabda-vébén

Győzelemmel nyitott a magyar válogatott a kézilabda-vébén

Nem csitul a járvány Spanyolországban, tovább szigorítanak a tartományok

Nem csitul a járvány Spanyolországban, tovább szigorítanak a tartományok

Pénzt kapnak a román háziorvosok, ha rábeszélnek valakit a koronavírus elleni védőoltásra

Pénzt kapnak a román háziorvosok, ha rábeszélnek valakit a koronavírus elleni védőoltásra