szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az olasz szennyvízmintákban már azelőtt benne volt a koronavírus, hogy a világ tudomást szerzett volna a kór terjedéséről.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Már tavaly decemberben, jóval az első hivatalos koronavírusos esetek előtt jelen volt a koronavírus Olaszországban, erre jutottak szennyvízvizsgálatok alapján – írja a BBC. Az olasz egészségügyi hivatal, az ISS 40 mintát vizsgált meg, amiket szennyvízkezelő telepeken vettek a tavalyi év során. Az októberi és novemberi minták negatív eredményeket hoztak, de decemberből már találtak pozitívat is.

A koronavírus örökítőanyagának jelenlétét Milánóból és Torinóból vett, 2019. december 18-án begyűjtött mintákban mutatták ki legkorábban. A januárban pedig a minták alapján már Bolognában is jelen volt a kórokozó.

Jóval később, csak február 21-én volt az első dokumentált esete annak, hogy a betegség emberről emberre terjedt az országban. Ez a lombardiai Codognóban történt. Azóta több mint 40 ezren vesztették életüket a járvány miatt Olaszországban.

Az ISS az eredmények nyomán megkezdte a kidolgozását annak, hogy a szennyvizet egy korai jelzőrendszer részeként lehessen használni járványok terjedésének kimutatására.

Más országokban is hasonló következtetésekre jutottak a kutatók korábban. Májusban például Franciaországban állapították meg, hogy egy férfi, aki decemberben volt beteg és előtte külföldiekkel nem érintkezett, koronavírusos volt. Spanyolországban pedig – Olaszországhoz hasonlóan – szintén szennyvízből mutatták ki, hogy vélhetően már januárban jelen volt a vírus. Ez 40 nappal megelőzi az első hivatalosan regisztrált megbetegedést.

A koronavírus terjedését még Kínában is, ahonnan elindult, csak december 12. után ismerték el – jóval azután, hogy a betegség Európába is elért. Az első hivatalos jelentés arról, hogy a koronavírus emberről emberre is terjed, január 20-i.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!