szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Közös gyártásról is szó lehet, amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezi az oltóanyag forgalomba hozatalát.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Németország kész támogatást biztosítani Oroszországnak a koronavírus ellen ott kifejlesztett Szputnyik V elnevezésű vakcina európai uniós engedélyeztetéséhez – mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben.

A kancellár elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a témában folytatott megbeszélésén kiemelte: a világjárvány közepette a „pillanatnyilag nagy politikai nézeteltérések” mellett is van lehetőség a humanitárius együttműködésre.

A német kormány így a vakcinákért felelős szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (Paul Ehrlich Institut, Bundesinstitut für Impfstoffe und biomedizinische Arzneimittel – PEI) révén kész támogatást nyújtani ahhoz, hogy az orosz fél megszerezze az EU gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét a Szputnyik V uniós forgalmazására.

Ha az EMA engedélyezi az oltóanyagot, akkor a közös gyártásról vagy a vakcina használatáról is beszélhetünk

– mondta Angela Merkel.

Kedden a Szputnyik V fejlesztését finanszírozó orosz állami befektetési alap (RDIF) benyújtotta kérelmét az oltóanyag Európai Unióban való regisztrálására. Az oltóanyagot fejlesztő kutatók, pedig az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA) közösen vizsgálták az orosz védőoltást. Az orosz vakcina Twitter-oldalán azt írták, a szer uniós vizsgálatára februárban kerül sor.

Benyújtották kérelmet az orosz vakcina EU-s engedélyeztetésére

Szijjártó Péter külügyminiszter tájékoztatása szerint a gyógyszerhatóság illetékesei már a helyszínen vizsgálják, hogy engedélyezhető-e Magyarországon a Szputnyik V orosz vakcina.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Súlyos járványhelyzetről számolt be a komáromi polgármester

Súlyos járványhelyzetről számolt be a komáromi polgármester

Radar360: Vészhelyzet a sürgősségin, Bill Gatest telefont választ

Radar360: Vészhelyzet a sürgősségin, Bill Gatest telefont választ

A WHO erős ajánlást tett Trump koronavírus-megelőzésre szedett gyógyszere ellen

A WHO erős ajánlást tett Trump koronavírus-megelőzésre szedett gyógyszere ellen