szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hétfő este újra összecsaptak a kijárási tilalom ellen tüntetők és a rendőrök Hollandia több városában. A hatóság legalább hetven embert őrizetbe vett.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Fél nyolcig nagyjából nyugalom volt, aztán elszabadult a pokol – mondta a holland rendőrfőkapitány, Willem Woelders a hétfői napról, amikor újabb, erőszakba forduló tüntetések voltak Hollandia-szerte.

A megmozdulások azután kezdődtek, hogy az országban szombaton a korábbinál szigorúbb kijárási korlátozásokat léptettek életbe: este kilenc és hajnali öt között csak a munkába igyekvők vagy onnan hazafelé tartók, illetve a kutyát sétáltatók lehetnek az utcákon. Az intézkedések ellen már aznap is tüntettek, a demonstrációk több helyen erőszakossá váltak. Vasárnap pedig már autókat, sőt egy oltóközpontot is felgyújtottak a tiltakozók.

Hétfőn Rotterdam polgármestere, Achmed Aboutaleb mozgósította a könnygázzal és vízágyúval is felszerelt rohamrendőröket és arra utasította a helyieket, hogy hagyják el a városközpontot, mert folyamatosak voltak az összetűzések a hatóság képviselői és a demonstrálók csoportjai között. A város déli részén számos boltot feltörtek és kifosztottak.

©

Összesen több mint tíz holland városból, köztük Hágából és Amszterdamból is érkeztek hírek demonstrációkról és erőszakról.

Mark Rutte holland miniszterelnök az erőszakot elfogadhatatlannak nevezte, és kijelentette: akik részt vettek ilyesmiben, azokat bűncselekmények elkövetéséért fogják felelősségre vonni.

(Euronews, DutchNews.nl)

Országok a teljes idegösszeomlás szélén: Európa-szerte tüntetnek a korlátozások miatt

Van, ahol a kijárási korlátozások miatt autókat gyújtogatnak, máshol az éttermek dacolnak a kötelező zárórával, és olyan város is akad, ahol a magányos diákok próbálják meggyőzni a vezetést az iskolák újranyitásáról. Egy dolog azonban mindenhol közös: egyre több országban törnek ki zavargások a járványügyi korlátozások miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mennyiért tenné le az autóját? Van, ahol 1,25 milliót fizetnek, ha nem használja

Mennyiért tenné le az autóját? Van, ahol 1,25 milliót fizetnek, ha nem használja

Figyelmeztető sztrájkot tartottak a B. Braun Medical gyöngyösi gyárában

Figyelmeztető sztrájkot tartottak a B. Braun Medical gyöngyösi gyárában

Nagyon hasznos kódot tesz minden bélyegére a német posta

Nagyon hasznos kódot tesz minden bélyegére a német posta