szerző:
Serdült Viktória
Tetszett a cikk?

Van, ahol a kijárási korlátozások miatt autókat gyújtogatnak, máshol az éttermek dacolnak a kötelező zárórával, és olyan város is akad, ahol a magányos diákok próbálják meggyőzni a vezetést az iskolák újranyitásáról. Egy dolog azonban mindenhol közös: egyre több országban törnek ki zavargások a járványügyi korlátozások miatt. A kormányoknak így a koronavírus terjedése mellett már az emberek türelmetlenségével is meg kell küzdeniük.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Miközben a világ kormányai a koronavírus új mutációval szemben próbálják felvenni a harcot, a lakosok egyre kevésbé bírják a járványügyi intézkedéseket. Európában az utóbbi hetekben valódi tüntetéshullám vette kezdetét a lezárások és kijárási korlátozások miatt. A koronavírus már egy éve velünk van, így azon nincs is mit csodálkozni, hogy sokan egyre nehezebben viselik korlátozásokat, minden országban más volt a kiváltó ok, ami miatt végül az utcára vonultak.

„Nem tudjuk addig a korlátozásokat feloldani, amíg nincs tömeges oltás” – ezt Orbán Viktor üzente meg a magyaroknak péntek reggeli rádióinterjújában. Kérdés, hogy a miniszterelnök ezzel mennyire a brüsszeli vakcinaellenes beszerzéseket akarta támadni és mennyire az oroszokkal kötött oltóanyagszerződést népszerűsíteni, de egy dolog biztos: Magyarországon egyelőre nincs jele annak, hogy február elsejével lazítanának a jelenlegi szabályokon.

Hiába kérte azonban a magyar vendéglátósok türelmét Müller Cecília országos tiszti főorvos, az itthon is jól látszik, hogy ebből egyre kevesebb van a szektor dolgozóinak, akik már hónapok óta házhoz szállítással próbálnak túlélni, ez azonban nem mindenkinek opció. A legtöbben pedig azért neheztelnek, mert a kormánytól semmilyen értékelhető segítséget nem kapnak, amivel túlélhették volna az eddigi, vagy akár a következő hónapokat.

Központi tüntetésről ugyan még nincs hír, a Facebookon viszont már itthon is megszületett az Olaszországból indult Én kinyitok mozgalom, melynek tagjai azt ígérik, önkényesen fognak kinyitni, ha a kormány nem rendeli el a lazítást. Sok szállásadó és vendéglátós azt nem érti, hogy lehetnek nyitva a sokszor zsúfolásig megtelt bevásárlóközpontok, vagy a büféket is üzemeltető nagyáruházak, ha például az ő kétszobás apartmanjuk, ahol összesen 6 vendéget tudnak fogadni, nem üzemelhet.

„A munkavállalóinknak muszáj bevételhez jutniuk, ehhez nincsen más lehetőségünk, mint az, hogy megnyitni. Hiába mondja azt a kormány, hogy segítséget nyújt és támogatást nyújt, sajnos, ez nem így van” – nyilatkozta például az ATV-nek az a nagykanizsai sörözőtulajdonos, aki február elsején ki fogja nyitni a kocsmáját.

Felháborodást keltett a szakmában a budapesti Madách téren található Központ bár pénzbüntetése és 60 napos bezárása is, ők azzal védekeznek, hogy minden szabályt betartottak elviteles akciójukkal, mégis intézkedett a rendőrség.

©

Elítélte a törvényellenes akciót a Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László is, az elkeseredést viszont megérti.

„Kevés, nagyon-nagyon nehéz helyzetben van a vendéglátás, félő, hogy a vállalkozásoknak több mint a fele tönkre fog menni és csődöt fog mondani. Tehát sürgős állami támogatásra van szükség, és ennél még nagyobbra, mint ez a munkabérmegtartó támogatás."

Felgyújtott tesztközont, lángoló városok

Miközben Magyarországon még csak szerveződik az engedetlenségi mozgalom, Európa más országaiban már erőszakba is torkolltak a korlátozások miatti tüntetések. Az első hullámban jellemzően a maszkellenesek és a vírusszkeptikusok vonultak utcára, most már olyanok is tiltakoznak, akik a vírus elleni védekezést nem akarják hátráltatni, viszont úgy érzik, aránytalanul sújtják őket a korlátozó intézkedések.

Hollandiában a brit vírusmutáció miatt bevezetett esti kijárási tilalom miatt törtek ki zavargások: először fiatalok egy csoportja gyújtotta fel a közép-hollandiai Urk kisváros szabadtéri koronavírus-tesztközpontját, majd nagyobb városokra is átterjedtek a tiltakozások. Amszterdamban vízágyúkkal kergették szét a tömeget, Eindhovenben a tüntetők kirakatokat törtek be, és autókat, bicikliket gyújtottak fel, a két városból tüntetők százát vették őrizetbe.

Tüntetők tiltakoznak a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett kijárási tilalom miatt Eindhovenben 2021. január 24-én
©

A holland tüntetések ugyanakkor nemcsak a koronavírusról szóltak, Eindhovenben a hírek szerint a helyi szélsőjobb is csatlakozott a tüntetésekhez, és sokan a kormány elleni elégedetlenségüket is itt vezették le.

Nem a szélsőjobboldal, hanem a diákok vonultak utcára nemrég Franciaországban, ők jóval békésebben tiltakoztak, mint holland társaik. Párizsban és több egyetemi városban azért tüntettek az egyetemi hallgatók, mert sokan már egyszerűen elviselhetetlennek tartják a kijárási korlátozásokat, az online oktatást és az ezzel járó anyagi bizonytalanságot. Franciaországban – ahogy világszerte – már több fiatal követett el öngyilkosságot a koronavírus okozta magány miatt.

„Teljesen egyedül élek 18 négyzetméteren, ma pedig először pdf-ben kaptam meg a leckémet, és megmondták, hogy oldjam meg. Néhány tanár már nem is erőlteti meg magát, hogy videókonferencián tartsa az óráit” – panaszkodott az egyik fiatal tüntető.

A francia országos diákszakszervezet elnöke ezért úgy véli, újra meg kellene nyitni az iskolákat, még ha a kisebb létszámú órák több tanár részvételét is követelnék. Ez azonban már csak azért is nehéz lesz, mert a tanárok viszont éppen azért tiltakoznak, hogy ne kelljen visszamenniük az iskolába. A kedélyeket Emmanuel Macron államfő próbálta lehűteni, bár a diákoknak ő is csak annyit tudott mondani, hogy „vigyázzanak egymásra”.

©

A francia kormány ezzel egyidőben vizsgálni kezdte, hogy talán egy héten egyszer be lehetne engedni a hallgatókat az egyetemre, ahol egy eurós (360 forint) ebédet is vehetnének. Az elsőéves hallgatóknak egyébként Franciaországban január 25-én megkezdődik a tanítás, de csak feleannyian vehetnek részt az órán, mint általában.

Nem akarnak bezárni

Szintén az utcára vonultak az iskoláik nyitásáért tüntető diákok Olaszországban, ahol a vendéglátósok is egyre türelmetlenebbek. Másfél hete több étterem is tüntetőleg nyitva tartott a kötelező hatórás zárás után. Az akció egyik résztvevője, a római Loste Ria étterem tulajdonosa azt mondta, akkora a vesztesége, hogy már enni sem tud adni a gyerekeinek.

©
A gasztronómiai szektorban dolgozók tüntetnek a korlátozások miatt Genovában 2021. január 25-én, a koronavírus-járvány második hulláma idején
©

Ez utóbbit próbálják most megelőzni Lengyelországban, ahol kompromisszum született a kormány és a szolgáltató szektorban működő vállalatok között. Sok cég az elmúlt napokban már a többmilliós bírságot kockáztatta, mégis kinyitott, hogy ne menjen csődbe. A varsói kormány ezért hajlik arra, hogy a vendéglátók és a szállásadók esetében enyhítéseket vezessenek be februártól, cserébe viszont még szigorúbb járványügyi intézkedéseket kell betartaniuk, és csak korlátozottan üzemelhetnek.

Jobb járványkezelést követeltek a tüntetők Dániában, ahol szombaton erőszakba torkollt a békésnek hirdetett demonstráció. A tüntetőknek itt nem volt kifejezett követelésük, egész egyszerűen azt akarták elérni, hogy a kormány találjon ki jobb alternatívát a teljes zárlat helyett.

„Szabadságot Dániának, elegünk van” – kiabálták, de megoldást nem kínáltak.

©

Elégettek viszont egy, a dán miniszterelnököt ábrázoló babát, ami miatt öt embert őrizetbe vettek a rendőrök.

Zavargások törtek ki Izraelben is, ahol az éjjel felgyújtottak egy autóbuszt a zárlat ellen tiltakozó ultraortodoxok a Tel-Aviv melletti Bné Brak ultraortodox városban. A tiltakozók először kövekkel dobálták meg az autóbuszt, könnyebben megsebesítve az arab sofőrt, majd leszállítása után betörték a jármű ablakait, és felgyújtották a járművet. A tűz miatt megolvadtak a közeli villanyvezetékek, és evakuálni kellett a közeli házban élőket.

A rendőrség közleménye szerint négy embert tartóztattak le a busz felgyújtása, valamint a vészhelyzeti dolgozók munkája akadályozásának kísérlete és a lakosság veszélyeztetése miatt.

Nem a vendéglátósok és nem is a diákok, hanem a „szabadságukat” féltők tüntettek szombaton Londonban, ahol szintén kezd elege lenni a lakóknak, miután az először a szigetországban terjedő vírusmutáció miatt kellett gyakorlatilag teljes zárlatot bevezetni. Több száz londoni a Hyde Parkban gyűlt össze – természetesen maszk nélkül – így tiltakozva „a mozgásuk és szólásszabadságuk korlátozása” miatt.

Bármennyire is elfajulnak azonban a tiltakozások, az egyelőre kizártnak tűnik, hogy bármelyik országban is a lazítás mellett döntsön a kormány. A koronavírus különböző mutációi miatt sokkal inkább újabb korlátozások várhatók, a valódi kérdés pedig az, hogy mikorra sikerül elérni a megfelelő átoltottságot – amíg ugyanis nincs elég ember beoltva, addig valószínűleg a járvány is velünk marad.

Vezető képünkön: holland rendőrök oszlatják az eindhoveni tüntetést január 24-én

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Törökbálintnál mutatta meg egy merész sofőr, mit ne csináljunk soha a lerobbant autónkkal (videó)

Törökbálintnál mutatta meg egy merész sofőr, mit ne csináljunk soha a lerobbant autónkkal (videó)

Igazi otthonmaradós idő lesz a jövő héten

Igazi otthonmaradós idő lesz a jövő héten

Az elektromos autóknak is betett a texasi fagy

Az elektromos autóknak is betett a texasi fagy