szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Helyi tisztviselők gyanúja szerint az egyik nagy befolyású drogkartell a felelős.

Legalább 13 rendőrt meggyilkoltak Mexikó középső részén egy hatósági konvoj elleni rajtaütésben. Az ügyészség közleménye szerint a járműoszlopra csütörtökön támadtak rá Coatepec Harinas városában. A rendőrök a szervezett bűnözés elleni harcban vettek részt a fővárostól, Mexikóvárostól nagyjából 140 kilométerre délnyugatra.

Az észak-amerikai országban rendkívüli erőszak dúl azóta, hogy 2006-ban kitört a drogháború. A mintegy 126 milliós államban naponta csaknem 100 gyilkosságot jegyeznek fel. Emellett több mint 82 ezer személy eltűnését tartják számon.

Az erőszakos cselekmények hátterében a különböző, az Egyesült Államokba irányuló kábítószer-csempészetben érdekelt bűnbandák és drogkartellek állnak, amelyek emberrablásokat is elkövetnek, de nem riadnak vissza a zsarolásoktól sem. Tagjaik gyakran szoros kapcsolatot építenek ki a biztonsági erőkkel.

Egy helyi tanácsadói testület adatai szerint Mexikóban a bejelentett bűncselekményeknek csupán mintegy 3 százalékát derítik fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!