szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A rendőrség szerint nyilvánvalóan gondosan megtervezték a gyilkosságot. Jéorjiosz Karaivazzal hét lövedék végzett.

Meggyilkoltak egy ismert görög bűnügyi újságírót Athénban – közölte a helyi rendőrség pénteken. Jéorjiosz Karaivaz a STAR TV kereskedelmi csatornának dolgozott, és főleg jogi és rendőrségi ügyek tudósításáról volt ismert. Két, motoron érkező fegyveres végzett vele a görög főváros déli Alimosz kerületében lévő otthona közelében.

A rendőrség szerint az elkövetők több lövést is leadtak az újságíróra. Karaivazzal hét lövedék végzett, míg a helyszínen eddig összesen tizenhét töltényhüvelyt találtak. Mivel a környéken élők a rendőrség szerint nem hallottak semmit, ezért feltételezik, hogy a lövéseket hangtompítóval ellátott fegyverből adták le.

Arisztotélia Peloni kormányszóvivő megrázónak nevezte a történteket. „A hatóságok már vizsgálatot indítottak a tettesek kézre kerítése és felelősségre vonása érdekében” – hangsúlyozta.

A rendőrség szerint a gyilkosságot nyilvánvalóan gondosan megtervezték, de egyelőre nem tudni annak indítékát. „Ez egy szakértelemmel végrehajtott gyilkosság volt” – mondta egy névtelenséget kérő rendőr.

A történtek sokban emlékeztetnek a tizenegy éve meggyilkolt Szókratisz Gioliász újságíró ügyére, akit szintén az otthona előtt öltek meg 16 lövéssel. Akkor egy szélsőbaloldali terrorszervezet jelentkezett elkövetőként.

Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős európai uniós biztos a Twitteren részvétét nyilvánította és aggodalmát fejezte ki a történtek kapcsán. mint írta, igazságot kell szolgáltatni az ügyben és szavatolni kell az újságírók biztonságát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!