Tetszett a cikk?

Az illetékes orosz hatóság megadta a szabadalmi védelmet a világ első Covid-19-orrspéjének, a MIR-19-nek. Ez a szer – ha működik – nem oltás, hanem gyógyszer, a kórokozók szaporodását megakadályozva megelőzi a koronavírus okozta betegség kialakulását. Azért akad egy kis gond: a kísérletek még az első fázisban tartanak és a szert eddig csupán hörcsögökön próbálták ki.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Jó hír az aranyhörcsögöknek, azok közül is a szíriaiaknak: a koronavírussal szándékosan megfertőzött rágcsálók az újonnan kifejlesztett orosz MIR-19 orrspré hatására kevésbé köhögtek, mint a kontrollcsoport tagjai. Moszkvában már ennyi is elég volt ahhoz, hogy a Szövetségi Orvosi és Biológiai Intézet Orosz Immunológiai Intézete (FMBA) szabadalmi védettséget adjon a szernek.  

„A szer biztonságos az emberek számára, nem érinti az emberek génállományát vagy immunrendszerét, viszont nagyon hatékonyan állítja le a vírus szaporodási képességét és ezzel elejét veszi a súlyos szövődmények kialakulásának” – szűrte le a hörcsögkísérletek tanúságait Veronyika Szkvorcova, az FMBA igazgatója.

A MIR-19 a mikroRNS-technológiát alkalmazza, s miközben a világ több országában dolgoznak azon a tudósok, hogy megtalálják a módját a koronavírust elpusztító orrsprék kifejlesztésének, Moszkvában azt állítják, megtalálták a megfelelő anyagot. A komoly várakozásokat azonban egyelőre nem alapozzák meg a számok: a kiadott szabadalmi védelmi dokumentum semmit sem mond a hatékonyságról, az orosz szakemberek ezt azzal magyarázzák, hogy a gyakorlat szerint az ígéretes szereket és eljárásokat először levédik, és csak ezt követően kezdődnek meg a klinikai vizsgálatok.

Konsztantyin Szeverinov, a Szkolkovói Tudományos és Technológiai Központ – az orosz Szilíciumvölgy – egyik tudósa szerint még korai a lelkesedés. „Amit eddig láttunk, nem sokban különbözik a modellezéstől. És csak aranyhörcsögökön tesztelték a szert, és megállapították, hogy a kísérleti molekulával kezelt rágcsálok köhögése egy kicsit mérséklődött. A jelenlegi állapottól az emberek kezelése olyan messze van, mint a Hold” – idézte a tudóst a Russia Beyond nevű hírportál. Az internetes oldal szerint már megkezdődött a kísérletek második szakasza és a szert koronavírus-fertőzésben szenvedő embereket is kipróbálják.

Oroszországban már a Szputnyik-V oltással is siettek, tavaly augusztusban már akkor megadták a használati engedélyt, amikor még nem kezdődtek meg a tömeges kísérletek, amelyek kideríthették volna, mennyi és milyen mellékhatása van a vakcinának. Az oltóanyagból azóta már több milliót beadtak világszerte, az EU-ban jelenleg csak Magyarországon alkalmazzák a Szputnyik V-t.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!