szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hadsereg szóvivője hétfőn még a felkelők elleni győzelmet jelentette be, kedden pedig már az elnök halálát. Az országot 30 éve vezető Idriss Déby elnöktől fia vette át a hatalmat.

Meghalt Csád elnöke, Idriss Déby, miközben felkelők ellen harcoló katonákat látogatott meg – írja a Reuters. Az erről szóló bejelentés szerint harc közben, katonák irányítása közben halt meg.

Déby haláláról a hadsereg szóvivője, Azem Bermendao Agouna ezredes tájékoztatta a nyilvánosságot. Mint az Africa Report írja, Agouna bejelentette egyúttal, hogy az alkotmányt felfüggesztik, a hatalmat pedig átveszi a hadsereg vezetőiből álló Nemzeti Átmeneti Tanács. Ennek élén Mahamat Kaka tábornok áll, más néven Mahamat Idriss Déby Itno, aki a halott elnök fia.

Az AFP a bejelentés után néhány órával viszont már azt írta, hogy

a hadsereg bejelentette a kormány és a parlament feloszlatását, és az "átmeneti időszak" végével demokratikus választásokat ígér.

Az ország határait lezárták, és kijárási tilalmat vezettek be.

A csádi választási bizottság alig egy nappal korábban jelentette be Déby győzelmét az április 11-i – ellenzéki vezetők által bojkottált – elnökválasztáson. A politikus a voksok 79 százalékát szerezte meg, és ez lett volna a hatodik mandátuma. Fő kihívója, Albert Pahimi Padacké a voksok 10 százalékát kapta.

Déby 1990-ben puccsal került hatalomra, és egyike volt Afrika leghosszabb ideig hivatalban lévő államfőinek. A nyugati országok a Reuters szerint szövetségest láttak benne többek között a különféle terrorszervezetek elleni küzdelemben. Csádban viszont egyre többen elégedetlenek voltak vele, például azért, ahogyan az ország olajvagyonával bánt, vagy mert leszámolt politikai ellenfeleivel.

Csád kormánya, pontosabban Agouna ezredes az MTI szerint múlt szombaton jelentette be, hogy véget vetett a lázadók támadásának az ország északi részén, Tibeszti és Kanem tartományban. A csádi lázadók Front a Változásért és Egyetértésért Csádban (FACT) nevű szervezete április 11-én indított támadást a líbiai bázisairól.

Csádban több fegyveres csoport is aktív, egyebek közt az Iszlám Állam terrorszervezettel vagy az al-Kaidával kapcsolatban álló milíciák is, az ellenük folytatott harcokban pedig az elhunyt elnök a nyugati kormányok fontos térségbeli szövetségese volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Lezárták a határt Csád és Líbia között

Az arany miatt banditák, terroristák grasszálnak a nemesfémben gazdag csádi területeken, ezért kellett meghozni az intézkedést. Az embereknek le kell adniuk a fegyvereiket.