szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az esküdtszék ítélete helyes volt, de nagyobb reformokra van szükség, hogy felszámolják az intézményes rasszizmust - ez volt a jelenlegi és a volt elnök, valamint az alelnök fő üzenete.

George Floyd halála
Rég nem látott tiltakozási hullámot okozott egy rasszista rendőri túlkapás az USA-ban. A rendőri intézkedés közben meghalt afroamerikai George Floyd haláltusájáról készült videó futótűzként terjedt a neten, zavargásokat váltva ki Minneapolisban és több más városban. Floyd szimbólumává vált a Black Lives Matter jogvédő mozgalomnak, újra napirendre emelve az intézményes rasszizmus problémáját.
Friss cikkek a témában

Telefonon hívta fel Joe Biden George Floyd családját, miután az esküdték bűnösnek mondta ki a Floyd haláláért felelős rendőrt – írta a BBC. Az amerikai elnök ez után tévés beszédet is tartott, amelyben azt mondta:

a rendszerszintű rasszizmus folt az egész nemzet lelkén.

Kamala Harris alelnök azt kérte a képviselőktől, minél hamarabb fogadják el a rendőrségi reformról szóló törvényt. Barack Obama volt elnök pedig a Facebookon írt arról: bár az ítélet helyes volt, ennyi önmagában nem elég, sok reformra van szükség ahhoz, hogy a feketék ne érezzék veszélyben az életüket, ha rendőrökkel van dolguk.

Az esküdtszék kedd este mondta ki: Derek Chauvin mindhárom vádpontban bűnös. A volt rendőr nem szabadulhat óvadékkal, a végleges ítéletet a bíróság nyolc héten belül hozza meg.

Tavaly május 25-én a minnesotai Minneapolisban a rendőrök elő akarták állítani a 46 éves George Floydot, miután bejelentést kaptak, hogy a férfi hamis pénzzel fizethetett – hogy valóban hamis volt-e a pénz, nem bizonyosodott be. Az intézkedés során Floyd nem akart eleget tenni a rendőri felszólításnak, ezért lefogták, és a földre teperték. Chauvin ezt követően a földön fekvő Floyd nyakán térdelt perceken keresztül, a bbíróságon bemutatott szakértői vélemény szerint egyértelmű volt, hogy ez okozta a férfi halálát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!