szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A választási kampány, illetve maga a szavazás állhat a járvány ismételt berobbanásának hátterében.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány eddigi legsúlyosabb pillanatait éli át Peru, ahol jelenleg átlagosan ötpercenként hal bele valaki a fertőzésbe. A dél-amerikai országban annak ellenére lazítottak a megelőző intézkedéseken, hogy a vírus brazil variánsa miatt a járvány gyorsabban terjed.

A több mint 32 millió lakosú Peruban eddig több mint 58 ezer ember vesztette életét a fertőzés miatt, pedig eddig csaknem mindenféle intézkedéssel – szigorú vesztegzár, határok lezárása, kijárási tilalmak, kötelező maszkviselés – próbálkoztak a vírus terjedésének megfékezése érdekében.

Az egészségügyi minisztérium egyedül áprilisban már csaknem 6000 koronavírus-halálesetről számolt be. Az elmúlt héten naponta átlagosan 350 ember vesztette életét a fertőzéssel összefüggésben, ami azt jelenti, hogy átlagosan alig ötpercenként haltak bele a kórba.

A járvány második hulláma februárban érte el Perut, a vírus terjedése a hónap végén gyorsult fel, amikor a hatóságok figyelmeztettek arra, hogy az ország 25 régiója közül 10-ben megjelent az országban a brazil variáns.

Egy helyi orvos közlése szerint az elmúlt két hétben naponta 9-10 ezer újabb koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, amit – mint mondta – már nem bír el az egészségügyi rendszer. Az orvos szerint négy tényező járult hozzá a járványhelyzet súlyosbodásához: a választási kampány miatti enyhítés februárban és márciusban, a tüntetések, a jelöltek kampányútjai, továbbá a személyes részvétel az április 11-ei elnök- és parlamenti választáson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!