szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szélsőséges palesztinok által az utóbbi napokban kilőtt rakéták nagy részét megfogta izraeli légvédelem, de volt, amelyik átjutott. Az AFP videójából kiderül, miként működik a Vaskupola, cikkünkből pedig az is, hogy miért nem mindenható az egyébként hatékony légvédelmi rendszer.

Csütörtök reggelre már legalább 1500 rakétát lőttek ki Izraelre a palesztin szélsőségesek a Gázai övezetből a hétfőn indult új támadási hullámban. Ezek nagy része lakatlan területre hullott, jelentős százalékát a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer segítségével sikerült elhárítani, de volt néhány, amely átjutott rajta, megölve öt, megsebesítve többtucatnyi izraelit.

„A légiriadó után nagyjából 90 másodpercünk van a becsapódásig" - helyiek beszámolói arról, mi történik Izraelben

Rakétatámadások, merényletek, zavargások eddig is voltak Izraelben, de most már az ország arab lakossága is az utcára vonult. Közben a szokatlanul intenzív rakétázásért cserébe számtalan célpontot támadott az izraeli hadsereg, köztük lakóházakat is. A támadásokban gyerekek is meghaltak mindkét oldalon. Izraeli magyarokat kérdeztünk a kinti állapotokról.

A Vaskupola első elemét 10 éve állították hadrendbe Beerseva mellett. Működéséről az AFP készített informatív videót, amiből kiderül, hogy a radarokból és elfogó rakétákból álló rendszer a 4-70 kilométeres távolságból érkező ellenséges lövedékeket képes megsemmisíteni. Az érkező fenyegetést radarokkal mérik be, majd kiszámítják lehetséges röppályáját, és ha lakott területet fenyeget, indítják az ellenrakétát, amely a levegőben a célpont közelében felrobbanva semmisíti meg azt. A lehulló rakétadarabok persze még így is okozhatnak károkat és veszélyeztethetnek életeket:

Izrael jelenleg 10 Vaskupola-egységgel rendelkezik, szakértők szerint ahhoz, hogy teljes területe védve legyen, 13-ra volna szükség. De nem ez a rendszer fő hiányossága, hanem részben az, hogy a védelemhez használt Tamir rakéták meglehetősen drágák. A Deutsche Welle által idézett becslések szerint egy darab ára 80 ezer dollár (23,6 millió forint) köré tehető, és egyes források szerint előfordul, hogy a biztos siker érdekében kettőt is kilőnek egy-egy célpontra – ezért célozzák csak azokat, amik már lakott területet fenyegetnek. Emellett a Vaskupola korlátozott számban képes bemérni és megsemmisíteni az azonos időben érkező támadó rakétákat, így ha nagy tömegben jönnek, óhatatlan, hogy némelyikük átjusson.

A palesztin szélsőségesek feltehetően emiatt indították az elmúlt napokban olyan nagy rajokban rakétáikat, amire még nem volt példa. Ők egyedül ezek nagy számában és a szerencséjükben reménykedhetnek, hiszen a Gázában helyben, kisipari körülmények között gyártott, kezdetleges robbanófejeket szállító, műtrágyával és cukorral hajtott, szinte csak egy fémcsőből és ráhegesztett stabilizáló szárnyakból álló Kasszam rakétáknak nincsen sem igazán hatékony célzó-, sem irányító berendezése. A robbanófejek sem okoznak hatalmas károkat, igaz képesek ölni, de legfőképp pánik és félelem keltésére alkalmasak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Gázai szárazföldi akcióra készülhet Izrael

Néhány napon belül kiszélesedhet a palesztin–izraeli konfliktus. Miközben Izrael bombázással válaszol a Gázai övezetből induló rakétatámadásokra, az izraeli hadsereg parancsnokai csütörtök este vitatják meg a készülőben lévő gázai szárazföldi hadművelet részleteit és azt, hogy javasolják-e annak végrehajtását a politikai vezetésnek. A hadsereg mindenesetre megkezdte az egységek mozgatását és a fegyverzetek összevonását.