szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A helyi hatóságok leromboltak egy illegálisan épült szerb ortodox templomot szombaton, amelyet 1998-ban húztak fel egy bosnyák háborús menekült kisajátított földjén Srebrenica térségében.

A Konjevic Poljében fekvő terület tulajdonosának, a 78 éves Fata Orlovicnak az Emberi Jogok Európai Bírósága szolgáltatott igazságot 2019 októberében, a hazájában folytatott hosszas jogi csatározások után. A bíróság kártérítésre kötelezte a helyi hatóságokat, illetve arra, hogy rombolják le a templomot, és adják vissza a földet az Orlovic családnak.

A templom lerombolása a rendőrség jelenlétében zajlott szombaton. Incidensre nem került sor. Az építőanyagot a közeli Bratunacba szállították át, ahol egy új templomot építenek belőle.

"Végre igazságot szolgáltattak" - örvendezett Fata Orlovic. "Ez életem legszebb napja" - tette hozzá. "Végre elmondhatjuk, hogy léteznek törvények ebben az országban, hogy van valami, amit tiszteletben tartanak, és hogy normálisan élhetünk" - hangsúlyozta az asszony lánya, a 45 éves Hurija Karic.

Fata Orlovicot és családját az 1992-1995-ös boszniai háború idején üldözték el otthonából és terelték a kelet-boszniai Srebrenicába. Azonban a család egy része megszökött a boszniai szerb katonáktól, így elkerülte az 1995-ös mészárlást, és néhány évvel később visszatért szülőfalujába, Konjevic Poljéba. A ház közvetlen közelében akkor már egy ortodox templom állt. A család pert indított kisajátított földje visszaszerzése érdekében.

Fata Orlovic férjét, valamint több mint húsz családtagját mészárolták le a boszniai szerbek 1995 júliusában Srebrenicában. A vérengzést - amelynek során mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút öltek meg - a hágai Nemzetközi Törvényszék több vádlott elleni ítéletben népirtásnak minősítette, a történteket a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják.

Az elüldözött bosnyákok házaiba gyakran költöztek be szerbek, akik Bosznia-Hercegovina bosnyákok és horvátok lakta részeiből érkeztek a boszniai Szerb Köztársaság területére. Számos házfoglaló később sem volt hajlandó kiköltözni a sajátjának vélt ingatlanból. Az 1992-1995-ös boszniai háború idején, valamint a harcok lezárását követően a bosnyákok, a horvátok és a szerbek templomok, illetve mecsetek építésével igyekeztek megszilárdítani jelenlétüket a meghódított területeken.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!