szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az óceánvíz melegedése miatt bizonyos bálnafajok egyre gyakrabban "rátévednek" a hajózási útvonalakra táplálékkeresés közben, ami jelentősen növeli a halálos kimenetelű összeütközések kockázatát a vízi járművek és a tengeri emlősök között.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A kutatók szerint az Egyesült Államok keleti partvonala mentén a ritka északi simabálnák, míg a nyugati oldalon a kék bálnák esetében növekszik a szerencsétlen találkozások száma. Kalifornia partjainál 2018-ban az előző évekhez képest megháromszorozódott az esetek száma, ami legkevesebb tíz incidenst jelent. A szakemberek és a természetvédők szerint amikor egy bálna elpusztul egy ütközésben, a tetem gyakran lesüllyed a tengerfenékre és nem sodródik ki a partra, vagyis a halálos kimenetelű incidensek száma sokkal magasabb a regisztrált eseteknél.

A hajónak ütközés az egyik leggyakoribb baleseti halálok a nagytestű bálnák esetében, csakúgy, mint a halászhálókba gabalyodás.

Természetvédők, tudósok és állatbarátok próbálják elérni a londoni székhelyű Nemzetközi Tengerészeti Szervezetnél, hogy lépjen fel a bálnák védelmében, ám a sikerhez a hajózási ipar egészével való együttműködésre van szükség.

Cikkünk nyitóképén egy hajócsavar propellereitől szerzett friss sérülésekkel úszó bálna látható.

Tavaly legkevesebb három északi simabálna pusztult el hajóval való összeütközés miatt, ami egy alig 400 egyedet számláló populáció esetében veszélyesen magas arányt jelent. Mindhárom incidens a Kanada partjainál lévő Szent Lőrinc-öbölben történt. A szakemberek szerint a tengeri emlősök egyre többször keresik fel a területet táplálkozás céljából, miután az új-angliai partoknál emelkedik a vízhőmérséklet.

A kutatók szerint a globális felmelegedés hatására megváltozó óceáni környezet miatt az északi simabálna és néhány másik faj is egyre gyakrabban elhagyja a hajóforgalomtól távol eső védett övezeteket. "Amikor egy fő táplálékforrásuk odébbáll, akkor elkezdenek új zsákmányszerző helyek után kutatni" – magyarázta az AP hírügynökségnek Nick Record, a Maine állambeli East Boothbay-ben működő Bigelow Óceántudományi Laboratórium munkatársa.

A kutatók szerint az Egyesült Államok nyugati partvonala mentén a 2000-es években kezdett növekedni a halálos kimenetelű ütközések kockázata, ahogy a kékbálna-populáció elkezdett egyre északabbra húzódni az Északi-Csendes-óceánban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

Ötven fokos hőség pusztít Indiában

Ötven fokos hőség pusztít Indiában

Pulzust és véroxigénszintet is mérhet az AirPods

Pulzust és véroxigénszintet is mérhet az AirPods

A kormány százmilliárdokat dugott el a büdzsében az áttekinthetőség ürügyén

A kormány százmilliárdokat dugott el a büdzsében az áttekinthetőség ürügyén