szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ahol csökkentették az erőművek üvegházhatásúgáz-kibocsátását, jelentősen javult az ottani gyerekek egészsége.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A Columbia Egyetem tudósai vezették azt a kutatást, amely a légszennyezés és az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentése valamint a gyerekek egészségügyi állapota közti összefüggéseket vizsgálta és amelynek eredményei az Enviromental Health Perspectives szaklapban jelentek meg szerdán.

A megállapításaik egyértelműek: abban a 11 kelet-amerikai államban, ahol a 2009-ben indított Regional Greenhouse Gas Initiative program keretében csökkentették az erőművek üvegházhatásúgáz-kibocsátását, jelentősen javult az ottani gyerekek egészsége: kevesebb volt a koraszülés, csökkent azt autizmus előfordulása és az asztmás megbetegedések száma is.

A kevesebb kibocsátás és a tisztább levegő miatt csak 2009 és 2014 között a tudósok szerint több mint 500-zal kevesebb asztmás, közel 100 autizmus spektrumzavaros esettel lett kevesebb, és több mint 100 koraszülést „akadályoztak meg”.

A kutatók elmondták, hogy ennek az az oka, hogy a terhes nők belélegzik azokat az apró, szálló részecskéket, amelyek a fosszilis tüzelőanyagok égetésének eredményeképpen keletkeznek, a szennyezés a méhlepényen áthaladva pedig károsan befolyásolja a magzat fejlődését.

A tanulmány szerint a javuló levegőminőség miatt 200-350 millió dollárban mérhető az anyagi előny, amely az egészségesebb gyerekeknek köszönhető a régióban. „Dollárban viszont nem is fejezhető ki, hogy milyen pszichológiai hatással van egy család életére egy súlyos egészségügyi problémától szenvedő gyerek” – tette hozzá Frederica Perera, a kutatás vezetője.

Nemrég jelent meg tanulmány egyébként arról is, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a gázégetők közelében élő anyák nagyobb eséllyel adnak koraszülött babának életet és hogy az olaj- és gázkutak közelében élők esetében is sokkal nagyobb az alacsony születési testsúllyal világra jött gyerekek száma.

Háromgyerekes apa a késelő buszsofőr

Háromgyerekes apa a késelő buszsofőr

Idecsalta, majd éhbérért dolgoztatta pakisztáni szakácsait egy vendéglős

Idecsalta, majd éhbérért dolgoztatta pakisztáni szakácsait egy vendéglős

A Cherokee indiánok szerint éppen ideje, hogy a Jeep márka terepjárójáról lekerüljön a nevük

A Cherokee indiánok szerint éppen ideje, hogy a Jeep márka terepjárójáról lekerüljön a nevük