szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több mint 14,2 ezer milliárd dolláros kárt okozhatnak az áradások az évszázad végéig, ez a világ GDP-jének ötöde.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Hacsak nem teszünk valamit az ellen, hogy ne emelkedjen tovább a tengerek szintje, akkor az ebből következő áradások 14,2 ezer milliárd dolláros kárt fognak okozni 2100-ig, ami megfelel a világ GDP-jének a 20 százalékával – erre az eredményre jutottak kutatók, amiről a Nature-ben számoltak be, és amit a CNN szemlézett.

Ez az első olyan, nagyszabású kutatás, amely során azt vizsgálták, hogy milyen gazdasági következményekkel és anyagi károkkal járnak az áradások, amelyeket a klímaváltozás miatt emelkedő tengerszint eredményez.

Ebru Kirezci, a kutatás egyik résztvevője kihangsúlyozta, hogy ez annak a forgatókönyvnek az eredménye, ha nem teszünk semmit. Ez esetben a károk elérik a 14,2 ezer milliárd dollárt és majdnem 300 millió embert közvetlenül érintenek majd az áradások.

Az áradások ráadásul 1 millió négyzetkilométernyi partszakaszt érintenek majd, ez megfelel Franciaország területének majdnem kétszeresével. A legérintettebb területek pedig az Amerikai Egyesült Államok észak-keleti, Európa észak-nyugati, valamint Ázsia hatalmas részei és Ausztrália.

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy az áradások által leginkább sújtott, alacsony fekvésű területek jellemzően sűrűn lakottak és alacsonyabb jövedelműek élnek itt.

Gyurcsány Kósánéra emlékezve mondta el, hogy az édesanyja is elhunyt

Gyurcsány Kósánéra emlékezve mondta el, hogy az édesanyja is elhunyt

Négyes karambol a Róbert Károly körúton

Négyes karambol a Róbert Károly körúton

A kevesebb több: szolid tuningot kapott a Ferrari 812 Superfast

A kevesebb több: szolid tuningot kapott a Ferrari 812 Superfast