szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint 25, Kongóból kicsempészett gorillát találtak a zimbabwei hatóságok az ország határán végzett rutinellenőrzés során. A rendőrök négy embert őrizetbe vettek. A kongói rendőrök ugyancsak lefoglaltak 56 kilogramm tobzoskapikkelyt, utóbbit különféle betegségek kezelésére használják.

A The Guardian beszámolója szerint a Kongói Demokratikus Köztársaság a világ egyik utolsó menedéke a veszélyeztetett emberszabású majmoknak, elsősorban a hegyi, és az alföldi gorilláknak. A teherautóval érkező csempészek hamis iratokkal akarták bevinni az állatokat Zimbabwéba, s miután a bűnözőket őrizetbe vették, a gorillákat egy állatmenhelyen helyezték el, mielőtt visszaszállítanák őket eredeti lakóhelyükre.

A The Guardian szerint a kongói hatóságok egy magánház átkutatása során lefoglaltak 56 kilogramm tobzoskapikkelyt. A keratin tartalmú anyagot Afrikában és Ázsiában annak ellenére is különféle betegségek kezelésére használják, hogy semmiféle tudományos bizonyíték nem támasztja alá hatásosságát. A pikkelyeket valószínűleg egy Szudán és Uganda határán lévő állatrezervátumból csempészték ki. A statisztikák szerint a tobzoska-csempészet során elejtett állatok száma 2014-2018 között a tízszeresére ugrott.

 A Kongói Demokratikus Köztársaságban az emberszabású majmok. köztük a gorillák, a bonobók és a csimpánzok – valamint a tobzoskák is teljes védelmet élveznek, így elejtésük vagy megölésük bűncselekménynek számít.

Az ENSZ adatai szerint az utóbbi ötven évben a vadon élő állatok száma egyharmadára zuhant.  

A fesztivál után az Ördögkatlan Napokat is le kellett mondani

A fesztivál után az Ördögkatlan Napokat is le kellett mondani

Elítélték a lovasíjászt, aki hasba lőtt egy nézőt egy bemutatón

Elítélték a lovasíjászt, aki hasba lőtt egy nézőt egy bemutatón

Egész Amerikát átszabhatja Trump az új főbíró jelölésével

Egész Amerikát átszabhatja Trump az új főbíró jelölésével