szerző:
MTI / hvg.hu

Megbeszélést tartott a miniszterelnök parlamenti dolgozószobájában Orbán Viktor kormányfő, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter, valamint Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Orbán szerint a megbeszélést a jegybank első embere kezdeményezte, és a találkozón a forint iránti bizalom megerősítése mellett arról is szó esett, hogy minél hamarabb le kell zárni az IMF-tárgyalások előkészítését.

A megbeszélésen részt vett a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály is. A találkozó céljáról előzetesen nem közöltek részleteket, és azt sem lehetett tudni, ki hívta össze.

Meglepő módon Simor András már fél 10 körül távozott a tárgyalásokról; újságírói pletyka szerint az MNB-elnök tiltakozásképpen állt fel a tárgyalóasztaltól. Ha ez így lett volna, akkor a kormányfő nehéz helyzetbe került volna, mivel a rendkívüli találkozót a piacok megnyugtatására hívhatták össze, és a jegybank meg a kormány jó viszonyát kellett volna demonstrálnia.

Orbán Viktor a találkozó után rögtönzött tájékoztatóján elmondta: Simor András kezdeményezte a mai találkozót, ami a forintba vetett bizalom megerősítését szolgálta. Hozzátette, hogy a kormány és az MNB képviselői naponta egyeztetnek majd, hogy "biztonságban legyen a forint". Az IMF-egyeztetésnek minél hamarabb be kell fejeződnie - erről is szó volt a megbeszélésen Orbán szerint. A magyar pénzügyi rendszer biztonságáért ma legtöbbet az MNB tudja tenni Orbán szerint. A kormányfő szerint a jegybankelnök is tájékoztatást is ad majd, de azt ők nem fogják kommentálni.

Kérdésre Orbán kijelentette: a kormány nem zárolja a bankbetéteket és nem használják fel a jegybank devizatartalékait.

Az MNB kora délután kiadott közleményében megerősítette, hogy a pénteki találkozót Simor András kezdeményezte. A jegybank szerint a megbeszélésen áttekintették a hazai gazdaság folyamatait és értékelték a jelenlegi helyzetet és megállapodtak abban, hogy a nemzetgazdasági miniszter és a jegybank elnöke folyamatosan egyeztetnek és a rendelkezésre álló eszközökkel biztosítják a magyar gazdaság stabilitását.

"A Magyar Nemzeti Bank szorosan és folyamatosan figyelemmel kíséri a magyar pénzügyi rendszer helyzetét.  A jegybank hangsúlyozza, hogy magyar bankrendszer kellően stabil" - olvasható még a jegybank rövidke közleményében.

A forint történelmi mélypontra gyengülése és a többéves hozamcsúcs kezelhető méretű sokkot jelent a magyar bankszektor stabilitása szempontjából - írta korábban a Portfolio.hu az MNB legutóbbi, novemberi stressztesztjére hivatkozva, amely 329 forintos euró- és 275 forintos frankárfolyam mellett vizsgálta meg, mi történik a bankokkal stressz esetén.

Varga Mihály, Matolcsy György, Orbán Viktor, Fellegi Tamás és Simor András a mai megbeszélésen
©

A sajtótájékoztatón a kormányfő azt is elmondta, hogy Simor távozása után a találkozó nem folytatódott tovább, rendben lezárult, noha a kormány tagjai a jegybankelnök távozását követően majd egy óráig nem jöttek ki a miniszterelnök szobájából.

Orbán Viktor kifejtette, jó esélyt lát a kormány arra, hogy gyors tárgyalásokkal haladhatnak előre az IMF-EU-hitelt illetően, Fellegi Tamásnak "biztos időpontjai" vannak a megbeszeléséket illetően - kivéve az Európai Bizottsággal, amellyel még nem sikerült időpontot egyeztetniük (a valutaalap illetékeseivel való találkozók időpontjait pedig már korábban is közölték - a szerk). Fellegi a miniszterelnök szerint a jövő heti körútján találkozik az Európai Központi Bank (EKB) képviselőivel is.

Nehéz első félévre számítunk, de ha az európai válságkezelés sikeres lesz, akkor a második félévben bekövetkezhet egy gazdasági fordulat Európában, amelynek a részévé kell válnia Magyarországnak - mondta Orbán a sajtótájékoztatón. Kijelentette, a magyar pénzügyi rendszer biztonságáért a legtöbbet ma a Magyar Nemzeti Bank  tud tenni. Elmondta Simornak, hogy mindent megfontolnak és mindent megtesznek azért, hogy Simor meg tudja tenni azokat a lépéseket és nyilatkozatokat, amiket meg kell tennie.

A devizatartalék felhasználása nem került szóba, a kormány tiszteletben tartja a jegybanki függetlenséget - válaszolta Orbán egy újságírói kérdésre.

A jegybanktörvényről van egy vita az Európai Bizottsággal - mondta a miniszterelnök. A kormány álláspontja, hogy az új jegybanktörvény megerősíti a jegybanki függetlenséget. Orbán Viktor azt mondta, ha az Európai Bizottságnak szövegszerű észrevétele van, azt hajlandóak mérlegelni.

Fellegi tegnap a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta, a kormány készenléti hitelről is tárgyalhat az IMF-fel. "Gyors megállapodásra törekszünk, és fontosnak tartjuk, hogy létrejöjjön a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Bizottsággal" - mondta a miniszter, aki szerint egy olyan készenléti hitel teljesen elfogadható Magyarország számára, amihez egy elővigyázatossági elem kapcsolódik.

Korábban a kabinet többször utalt arra, hogy a 2008-as készenléti hitelhez képest más típusú megállapodásra törekszik. A készenléti hitel akár elővigyázatossági, akár nem, a legszigorúbb felülvizsgálattal járó IMF-konstrukció, melynek lényege, hogy a kormány tervet dolgoz ki az ország stabilizálására, és amennyiben az IMF és az Európai Bizottság tárgyalódelegációja elfogadja ezt, létrejön a megállapodás. A teljesítést a nemzetközi szervezetek negyedévente felülvizsgálják.

Az EU és az IMF tárgyalódelegációja azonban decemberben megszakította a magyar kormánnyal folytatott informális tárgyalásokat és  jelezte, addig nem ülnek asztalhoz, amíg a kormány nem vonja vissza a jegybank függetlenségét sértő új MNB-törvényt és az egykulcsos adót bebetonozó stabilitási törvényt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!