Simor előbb távozott, Orbán szerint a tárgyalás rendben zárult

2012. január 06., péntek, 08:23 • Utolsó frissítés: 2012. január 06., péntek, 13:04
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

Megbeszélést tartott a miniszterelnök parlamenti dolgozószobájában Orbán Viktor kormányfő, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter, valamint Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Orbán szerint a megbeszélést a jegybank első embere kezdeményezte, és a találkozón a forint iránti bizalom megerősítése mellett arról is szó esett, hogy minél hamarabb le kell zárni az IMF-tárgyalások előkészítését.

A megbeszélésen részt vett a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály is. A találkozó céljáról előzetesen nem közöltek részleteket, és azt sem lehetett tudni, ki hívta össze.

Meglepő módon Simor András már fél 10 körül távozott a tárgyalásokról; újságírói pletyka szerint az MNB-elnök tiltakozásképpen állt fel a tárgyalóasztaltól. Ha ez így lett volna, akkor a kormányfő nehéz helyzetbe került volna, mivel a rendkívüli találkozót a piacok megnyugtatására hívhatták össze, és a jegybank meg a kormány jó viszonyát kellett volna demonstrálnia.

Orbán kitért a felelősség kérdése elől
Szerző: Dezső András
További videók

Orbán Viktor a találkozó után rögtönzött tájékoztatóján elmondta: Simor András kezdeményezte a mai találkozót, ami a forintba vetett bizalom megerősítését szolgálta. Hozzátette, hogy a kormány és az MNB képviselői naponta egyeztetnek majd, hogy "biztonságban legyen a forint". Az IMF-egyeztetésnek minél hamarabb be kell fejeződnie - erről is szó volt a megbeszélésen Orbán szerint. A magyar pénzügyi rendszer biztonságáért ma legtöbbet az MNB tudja tenni Orbán szerint. A kormányfő szerint a jegybankelnök is tájékoztatást is ad majd, de azt ők nem fogják kommentálni.

Kérdésre Orbán kijelentette: a kormány nem zárolja a bankbetéteket és nem használják fel a jegybank devizatartalékait.

Az MNB kora délután kiadott közleményében megerősítette, hogy a pénteki találkozót Simor András kezdeményezte. A jegybank szerint a megbeszélésen áttekintették a hazai gazdaság folyamatait és értékelték a jelenlegi helyzetet és megállapodtak abban, hogy a nemzetgazdasági miniszter és a jegybank elnöke folyamatosan egyeztetnek és a rendelkezésre álló eszközökkel biztosítják a magyar gazdaság stabilitását.

"A Magyar Nemzeti Bank szorosan és folyamatosan figyelemmel kíséri a magyar pénzügyi rendszer helyzetét.  A jegybank hangsúlyozza, hogy magyar bankrendszer kellően stabil" - olvasható még a jegybank rövidke közleményében.

A forint történelmi mélypontra gyengülése és a többéves hozamcsúcs kezelhető méretű sokkot jelent a magyar bankszektor stabilitása szempontjából - írta korábban a Portfolio.hu az MNB legutóbbi, novemberi stressztesztjére hivatkozva, amely 329 forintos euró- és 275 forintos frankárfolyam mellett vizsgálta meg, mi történik a bankokkal stressz esetén.

Varga Mihály, Matolcsy György, Orbán Viktor, Fellegi Tamás és Simor András a mai megbeszélésen

Fotó:

A sajtótájékoztatón a kormányfő azt is elmondta, hogy Simor távozása után a találkozó nem folytatódott tovább, rendben lezárult, noha a kormány tagjai a jegybankelnök távozását követően majd egy óráig nem jöttek ki a miniszterelnök szobájából.

Orbán Viktor kifejtette, jó esélyt lát a kormány arra, hogy gyors tárgyalásokkal haladhatnak előre az IMF-EU-hitelt illetően, Fellegi Tamásnak "biztos időpontjai" vannak a megbeszeléséket illetően - kivéve az Európai Bizottsággal, amellyel még nem sikerült időpontot egyeztetniük (a valutaalap illetékeseivel való találkozók időpontjait pedig már korábban is közölték - a szerk). Fellegi a miniszterelnök szerint a jövő heti körútján találkozik az Európai Központi Bank (EKB) képviselőivel is.

Nehéz első félévre számítunk, de ha az európai válságkezelés sikeres lesz, akkor a második félévben bekövetkezhet egy gazdasági fordulat Európában, amelynek a részévé kell válnia Magyarországnak - mondta Orbán a sajtótájékoztatón. Kijelentette, a magyar pénzügyi rendszer biztonságáért a legtöbbet ma a Magyar Nemzeti Bank  tud tenni. Elmondta Simornak, hogy mindent megfontolnak és mindent megtesznek azért, hogy Simor meg tudja tenni azokat a lépéseket és nyilatkozatokat, amiket meg kell tennie.

A devizatartalék felhasználása nem került szóba, a kormány tiszteletben tartja a jegybanki függetlenséget - válaszolta Orbán egy újságírói kérdésre.

A jegybanktörvényről van egy vita az Európai Bizottsággal - mondta a miniszterelnök. A kormány álláspontja, hogy az új jegybanktörvény megerősíti a jegybanki függetlenséget. Orbán Viktor azt mondta, ha az Európai Bizottságnak szövegszerű észrevétele van, azt hajlandóak mérlegelni.

Fellegi tegnap a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta, a kormány készenléti hitelről is tárgyalhat az IMF-fel. "Gyors megállapodásra törekszünk, és fontosnak tartjuk, hogy létrejöjjön a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Bizottsággal" - mondta a miniszter, aki szerint egy olyan készenléti hitel teljesen elfogadható Magyarország számára, amihez egy elővigyázatossági elem kapcsolódik.

Korábban a kabinet többször utalt arra, hogy a 2008-as készenléti hitelhez képest más típusú megállapodásra törekszik. A készenléti hitel akár elővigyázatossági, akár nem, a legszigorúbb felülvizsgálattal járó IMF-konstrukció, melynek lényege, hogy a kormány tervet dolgoz ki az ország stabilizálására, és amennyiben az IMF és az Európai Bizottság tárgyalódelegációja elfogadja ezt, létrejön a megállapodás. A teljesítést a nemzetközi szervezetek negyedévente felülvizsgálják.

Az EU és az IMF tárgyalódelegációja azonban decemberben megszakította a magyar kormánnyal folytatott informális tárgyalásokat és  jelezte, addig nem ülnek asztalhoz, amíg a kormány nem vonja vissza a jegybank függetlenségét sértő új MNB-törvényt és az egykulcsos adót bebetonozó stabilitási törvényt.

64 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2012. január 8., 11:15 Kosarotatio

C. Miért nem tetszik, hogy Oslóból követem a magyar valóságot, TV, újság és baráti beszélgetésekből? Persze jobb lenne, ha nem kellene nektek szélesebb körű ismeretekkel rendelkezőkkel vitatkoznotok. Ami csusztatásod KÖTELEZÖ magánnyugdíj pénztárak, érdekes módon, nem tudtak eredményeket felmutatni, sőt a nyugdíjpénztárak is megcsapolták őket!A piszkos csaló játék miatt milliárdok eltűntek, ezek tények!
Comander8 igazad van Simor kell az országnak a Cyprusi adózó. És a magamfajta kb. 95% al van tele az utca, akik Simort és bandáját a pokolba kivánják.Mond, melyik EU országnak kellene Simor, mint bank elnök?
Trabant 1117 az eszed is trabant értékű! Okos, ha nem tetszik, Orbán válaszd le DEMOKRATIKUSAN, ha tudod a kb. 5-8%oddal.A nyugdíjpénztári ringyo, eltűnt azóta, mióta „hatalmas nyereséges „számok kerültek elő!És megtudtuk, hogy milliárdokat loptak a csaokosok! Kosa Lajos Oslo

2012. január 7., 09:41 mami8480

Szenteljünk figyelmet a képnek: beszédes. Két embert látok rajta, aki tisztában van a helyzet komolyságával. VM látja a bajt, sőt, többet is lát: az arcán tükröződik felismerés és a balsejtelem: ismeri a vezért. SA is látja a bajt, de ő mintha lehetséges kiutat is sejtene: (talán túlságosan is) bízik a nemzetközi eerők nyomásának hatásában. Látható ezen felül két hivatásos udvari....nem, nem bolond, inkább mutatványos: MGY és FT. MGY rendíthetetlen optimizmusával (engem leginkább Rejtő felejthetetlen Wagner Urára emlékeztet) magyaráz, abszolut nem foglalkozva a publikumára tett hatásról (Wagner úr is így szokta előadni áriáit), FT (csak-arra-vagy-jó-hogy-tudjam-mit-ne-higgyek-mitugrászkám) arckifejezése mögött azért felsejlik a kérdés: lehet ezeket képviselni egyáltalán, akár a Nemzet Színészének is?! És végül, de nem utolsó sorban a VEZÉR arca: zárt, pillog ugyan egyikről a másikra de nem akarja és nem is tudja felfogni, mit beszélnek, nem is érdekli, csak egy NEKI IGAZA VAN!!!! Na, ezek után van okunk optimizmusra? Hacsak olyan alapon nem, mint S.A.-nak: neki leygen igaza!

2012. január 7., 03:03 Csacsicska Tamás

Szommark:

Annyi történt, hogy a különböző – eddig harmóniában élő – gengszterek (Fidesz, bankok, MNB, stb.) egymásnak estek. Előbb elföldelték a korábban nyeregben volt társaságokat (MSZP és SZDSZ), most pedig mindenki hajt a maradékra, ameddig csak bír.

Ebben az országban nincs bűntelen politikus és politikai elit: eddig egymásnak falaztak, nem is derült ki soha, honnan folytak (ömlöttek!) pl. a választási pénzek. Most elfogyott a lé: söprik a padlást, aztán iszkiri!

Pontosabban kizárólag Orbán nem fog elszaladni, de nem azért, mert neki különleges gerince lenne: ő egyszerűen be- és kiszámíthatatlan.

2012. január 7., 00:47 Stinger12815

Simort vajon mivel fenyegette meg, hogy nem bírta kivárni a találkozó végét? Orbánnak mindenképpen kell az MNB pénze, esze ágában sincs szerződést kötni az IMF-el, hogy aztán megmondják neki mit csináljon. Nem ért semmihez, akkor meg főleg ne mondják meg neki.

2012. január 6., 21:45 C.

Kedves barátom, Aljalali-Kosarotatio!

Már azt hittem, ehhez a cikkhez nem lesz szerencsém olvasni szokásos, veretes stílusban íródott hozzászólásodat, de aztán konstatáltam, felesleges volt az aggodalmam. Komolyan mondom, lassan életem céljává válik, hogy megtudjam, négy évtizednyi távollét után, bárkiből - és főleg belőled! - hogyan-miként válik a magyar aktuálpolitika ily magabiztos ismerőjévé.

Mondd csak, táltos droidom, kit értesz "mérvadó EU-s körök" alatt? Esetleg valami Quisling FanClub-ot?
Bár igaz, egészen pontosan imigyen fogalmazol: "Szerintem és mérvadó EU-s körök szerint is..." - persze, így más más! Az EU-s körök érezzék magukat megtisztelve!:)

Akad még egy része írásodnak, ami némi malíciára késztet. Erre gondolok:
"Érdekes hogy a mai hírek ellenére is vannak eszementek akik a kötelező magánnyugdíj pénztárakat védik!Most már MINDENKI tudja, hogyan nyúlták le a nemzet és kisbefektetők pénzét!"
Aha... és szeretett vezéred mit tett a magánnyugdíjpénztárak vagyonával?

További 59 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Simor előbb távozott, Orbán szerint a tárgyalás rendben zárult
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
összes részvény árfolyama »
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X