szerző:
hvg.hu

Az eredetileg tervezett ár csaknem dupláját kapja a munkáért a cég.

A Strabag Vasútépítő Kft. építi meg a Hódmezővásárhely és Szeged közötti tramtrain pályát – írja a Fonódó reblog a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. honlapján található adatok alapján. A megépítésre szabott határidő 2018. március, ez azonban még nem a projekt átadásának határideje – emlékeztet a cikk.

A közúti vasúti munkák tervezését és kivitelezését a két városban 8,97 milliárd forintért vállalta a Strabag. Hódmezővásárhelyen meg kell építeni a teljes, egyvágányú villamospályát, Szegeden pedig a meglévő villamoshálózatot egy körülbelül másfél kilométeres vágánnyal kötik majd be a nagyvasúthoz Rókuson.

Nem ez volt az egyetlen nagy megbízás, amelyet a Strabag a napokban nyert el. A múlt héten a hvg.hu írta meg, hogy a társasággal köt szerződést a BKV a hármas metró felújítására, azt a munkát 24,1 milliárd forintért végzi a társaság.

A projekt miatt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, korábbi hódmezővásárhelyi polgármester is bírálta a felelősöket: a politikus tavasszal a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól kérte azt, hogy tisztázzák, miért nőtt a pályafelújítás költsége az eredeti 13,2 milliárdról 32,5 milliárdra. A mostani összeg ennél kevesebb, ám még mindig csaknem a duplája az eredetinek.

A pályán közlekedő vonatoknál sem sikerült tartani az eredeti kalkulációt: a nyertes Stadler 16 milliárdért szállítja a kocsikat - korábban 10 milliárd forinttal kalkuláltak.

Szalai Anna Itthon

Kezdődhet az M3-as metró felújítása

Szerződést köthet BKV a hármas metró északi szakaszának felújítására kiírt tender győztesével. A Strabag 24,1 milliárdért végzi el a munkát.