szerző:
hvg.hu

Az eredetileg tervezett ár csaknem dupláját kapja a munkáért a cég.

A Strabag Vasútépítő Kft. építi meg a Hódmezővásárhely és Szeged közötti tramtrain pályát – írja a Fonódó reblog a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. honlapján található adatok alapján. A megépítésre szabott határidő 2018. március, ez azonban még nem a projekt átadásának határideje – emlékeztet a cikk.

A közúti vasúti munkák tervezését és kivitelezését a két városban 8,97 milliárd forintért vállalta a Strabag. Hódmezővásárhelyen meg kell építeni a teljes, egyvágányú villamospályát, Szegeden pedig a meglévő villamoshálózatot egy körülbelül másfél kilométeres vágánnyal kötik majd be a nagyvasúthoz Rókuson.

Nem ez volt az egyetlen nagy megbízás, amelyet a Strabag a napokban nyert el. A múlt héten a hvg.hu írta meg, hogy a társasággal köt szerződést a BKV a hármas metró felújítására, azt a munkát 24,1 milliárd forintért végzi a társaság.

A projekt miatt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, korábbi hódmezővásárhelyi polgármester is bírálta a felelősöket: a politikus tavasszal a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól kérte azt, hogy tisztázzák, miért nőtt a pályafelújítás költsége az eredeti 13,2 milliárdról 32,5 milliárdra. A mostani összeg ennél kevesebb, ám még mindig csaknem a duplája az eredetinek.

A pályán közlekedő vonatoknál sem sikerült tartani az eredeti kalkulációt: a nyertes Stadler 16 milliárdért szállítja a kocsikat - korábban 10 milliárd forinttal kalkuláltak.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Szalai Anna Itthon

Kezdődhet az M3-as metró felújítása

Szerződést köthet BKV a hármas metró északi szakaszának felújítására kiírt tender győztesével. A Strabag 24,1 milliárdért végzi el a munkát.