szerző:
hvg.hu

A havi bruttó átlagkereset 310 800 forint volt januárban.

Tovább nőttek a bérek, januárban 310 800 forint volt a havi bruttó átlagkereset – adta ki a KSH. Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 206 700 forint volt. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 215 200 forintra becsülhető.

A bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 13,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 8, illetve 12 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással – írta a statisztikai hivatal.

A bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb (570 000 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (203 100 forint). A legrosszabbul még mindig a közmunkások járnak, nekik bruttó 82 300 forint jut havonta, ami annyit jelent, hogy átlagosan 54 700 forintot vihetnek haza.

Mivel az infláció ugyanebben az időszakban 2,1 százalékos volt, a reálkereset 11,5 százalékkal emelkedett.

Azt, hogy miként számolja ki a KSH a kereseti adatokat, és miért érezhetik sokan jóval alacsonyabbnak a valódi átlagkeresetet annál, mint amit a statisztikai hivatal kiad, már részletesen bemutattuk. Nem veszik figyelembe például az 5 fősnél kisebb cégeket, ahol általában alacsonyabbak a fizetések, és arról sem adnak ki részletes adatokat, hogy milyen a fizetések eloszlása, mennyit keres a legtöbb magyar.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!