szerző:
MTI

Jövő hétfőn este 7-kor emlékezik a kormány a kommunizmus áldozataira. Aznap ingyen látogatható a Terror Háza. A kommunista diktatúrák halálos áldozatainak számát világviszonylatban 100 millióra becsülik, Kelet-Európában a számuk eléri az egymilliót.

Jövő hétfőn a kommunizmus áldozataira emlékeznek országszerte. A kormány hivatalos megemlékezése este 7 órakor lesz Budapesten, a Lánchíd budai hídfőjénél. Ezen a napon ingyenesen látogatható majd a Terror Háza Múzeum, ahol rendhagyó tárlatvezetésekkel várják az érdeklődőket.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) hétfői közleményében utalt arra: az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozatával nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává, arra emlékezve, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát, Kovács Bélát. Az első Orbán-kormány által elfogadott határozat értelmében ezen a napon minden középfokú oktatási intézményben is a kommunizmus áldozataira emlékeznek. 

Jövő hétfőn bárki ingyen léphet be a Terror Háza Múzeumba, amely az elmúlt évtizedben több mint négymillió látogatót fogadott, és "mára nemzeti emlékhellyé vált" - írta a tárca. Itt délelőtt 9 órától ismert személyiségek csatlakoznak a látogató csoportokhoz. Délután 3 órától pedig Schmidt Mária, a múzeum főigazgatója, valamint Kovács Zoltán társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár tart rendhagyó tárlatvezetést a diplomáciai testület képviselőinek, valamint Magyarországon tanuló külföldi diákoknak.

A KIM tájékoztatása szerint a kormány este 7 órára várja a Lánchíd budai hídfőjéhez mindazokat, akik el szeretnék helyezni az emlékezés mécseseit a kommunista diktatúrák áldozatainak tiszteletére. 

A közleményben azt írták: a kommunista diktatúrák halálos áldozatainak számát világviszonylatban 100 millióra becsülik, Kelet-Európában a számuk eléri az egymilliót. "Ennyien vesztették életüket éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kegyetlen kivégzés által. Jóval többre tehető ugyanakkor azok száma, akiket a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított" - fogalmazott a minisztérium.

A kommunizmus áldozatainak emléknapjáról további részletek találhatók a kommunizmusaldozatai.kormany.hu honlapon - közölte a KIM.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!