szerző:
hvg.hu

A 2-es cukorbetegséggel kapcsolatos pécsi kutatást tíz éve kezdték. Két éve adták be az érszövődménnyel érintő uniós szabadalmat, és eddig kellett várni az eredményre – olvasható a cikkben.

Wittmann István, a PTE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrologiai Centrumának vezetője a lapnak elmondta, hogy mindegyik szabadalmukat elfogadta az Európai Unió. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hiába folynak máshol is hasonló jellegű kutatások, a pécsiek állíthatnak elő ebből a jövőben gyógyszert.

A cél az, hogy néhány éven belül gyógyszer vagy táplálék-kiegészítő álljon az érszűkületes cukorbetegek rendelkezésére.

A gyógyszer a vese- és cukorbetegekben gyakran előforduló érszűkület kialakulásának az esélyét csökkentené le.

„A tervünk most az, hogy lehetőség szerint minél előbb elindítsuk a klinikai vizsgálatokat, azaz lépjünk túl az elméleten, s a gyakorlatban is nézzük meg, működik-e az elképzelésünk. Ha a klinikai vizsgálatok azt az eredményt hozzák, amit joggal várunk el, akkor véleményem szerint öt-tíz éven belül megjelenhet az új fejlesztésű gyógyszer a piacon. Tudni kell, hogy a felfedezésnek magára a gyógyszeriparra is nagy hatása lehet: egy ilyen készítmény a rengeteg érintett miatt ugyanis nyilvánvalóan komoly üzletet jelenthet” – nyilatkozta Wittmann István.

Magyarországon a lakosság körülbelül nyolc százaléka küzd cukorbetegséggel, és ehhez hozzá kell még venni azt a szintén nyolc százalékot, akinél még nem fedezték fel a betegséget, illetve azt a körülbelül tíz százalékot, akinél nagy valószínűséggel ki fog alakulni.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!