szerző:
hvg.hu

Megkérdezték Rogán Antaltól, hogy mennyit fizet tanácsadóinak, de ő nem hajlandó ezt nyilvánosságra hozni, csak betekintést enged az adatokba a kérdést firtató képviselőnek. Lázár viszont hajlandó volt elárulni, hogy milyen összegeket tesznek zsebre tanácsadói.

Az MSZP-s Mesterházy Attila rákérdezett a Miniszterelnökségi Kabinetirodát vezető Rogán Antalnál és a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánosnál arra, hogy milyen tanácsadókat alkalmaznak és mennyit fizetnek nekik.

A parlament honlapján olvasható válaszában a kabinetirodát vezető Rogán azt írja, hogy egy politikai tanácsadói és két politikai főtanácsadói munkakört hozott létre a miniszteri kabinetben, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkárhoz két politikai tanácsadót, és egy politikai főtanácsadót neveztek ki, a parlamenti államtitkárt pedig egy politikai tanácsadó segíti.

Arra a kérdésre azonban nem volt hajlandó nyilvános választ adni, hogy mennyit fizetnek a tanácsadóknak. A politikai tanácsadói, főtanácsadói bérről azt írja, hogy a tárgyév március 1-jétől a következő év február végéig terjedő időszakra vonatkozó havi illetmény nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszeresét. A KSH szerint tavaly 237 700 forint volt a bruttó havi átlagbér, tehát ez csak annyit jelent, hogy a tanácsadó nem kaphat havi 2,37 millió forintnál többet.

©

Rogán szerint a fizetések nyilvánosságra hozatala a parlamenti válaszban a közérdekű adatok megismerésének igényével nem áll arányban, de azért a miniszter teljesen nem zárkózott el az adatok közlésétől: Mesterházy előzetes bejelentkezést követően belenézhet a kabinetirodán a fizetési adatokba, de Rogán szerint ha nyilvánosságra hozzák az ott megismert pénzeket, azért a jogi és nem jogi felelősség Mesterházyékat terheli.

Mesterházy megkérdezte Lázár Jánost is, hogy a Miniszterelnökség tanácsadói hogyan keresnek, ő viszont nyilvánosságra hozta ezt válaszlevelében. Azt írja, hogy a stábjában, vagyis a miniszteri kabinetben összesen tizennyolc politikai tanácsadó dolgozik, akikre havonta bruttó 7 893 500 forintot tudnak költeni (ez átlagban 438,5 ezer forint fejenként). Aztán még két politikai főtanácsadó is dolgozik, összesen havi bruttó 2,52 millióért, a Miniszterelnök-helyettesnél pedig egy politikai főtanácsadó dolgozik, havi bruttó 750 ezerért.

Lázár Jánoshoz tíz államtitkárság tartozik, és az irányítása alatt álló államtitkárságokon – folytatja válaszában – tizennyolc politikai tanácsadó dolgozik, összesen bruttó havi 9 048 600 forintért, továbbá hat politikai főtanácsadó is, akik összesen havi bruttó 5 720 ezer forintot kapnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!