Bihari Ádám
Bihari Ádám

Akár el is maradhatott volna az alkotmánymódosításról tartott, ötpártira tervezett egyeztetés, hiszen először az MSZP, később egy jókora kavarodásra hivatkozva az LMP is lemondta a részvételét. A Jobbik mentette meg az eseményt, amit hamarosan Vona-Orbán-csúcs is követ majd.

Folytatja kormány az érvénytelen népszavazáson leadott szavazatokra alapozott alkotmánymódosítási folyamatát a nem létező uniós döntés ellen. Úgy látszik nem csak a szavazók, de a pártok többsége sem érdeklődik különösebben a téma iránt, hiszen mindenféle mondvacsinált indokokkal az ellenzéki pártok többsége távol maradt az ötpárti egyeztetéstől, amit Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője hívott össze kedden délután két órára.

Az MSZP elnöksége még a népszavazás napján úgy döntött, nem vesznek részt az alaptörvény módosításáról szóló egyeztetéseken, mert az nem oldja meg a menekültválságot. Bár korábban a párt elnöke, Molnár Gyula azt mondta, a párt kész támogatni a kormány kvótákról szóló javaslatát, ha lesz olyan. A népszavazás után viszont már azt mondták, mivel

szerintük nincs kvóta, így értelme sincs szembeszállni vele.

Az LMP elment egy ötpárti egyeztetésre, amiről kiderült, nem ötpárti és nem is létezik, legalábbis nem abban az időpontban. Ha nem tartottak volna róla sajtótájékoztatót, valószínűleg nem is tudja meg senki, hogy rosszkor voltak rossz helyen.

Gulyás Gergely elfutott

Így az ötpárti hárompártira szűkült, amiből ráadásul az egyik párt a KDNP, így meglehetősen bensőséges találkozón a legnagyobb vita azon dúlt, hogy idegeneknek, vagy Európán kívüli állampolgároknak kell nevezni azokat a külföldieket, akiket nem szabadna betelepíteni. Erről Kósa Lajos, a Fidesz és Volner János, a Jobbik frakcióvezetője is beszélt a megbeszélést követő sajtótájékoztatóikon. A tárgyalás végét Gulyás Gergő jelezte, aki politikustól szokatlan gyorsasággal futott el az egyeztetés helyszínéről, úgy, hogy a hirtelen felriadt újságírók kérdéseit már nem is hallotta.

Kósa szerint káosz van az LMP-ben

Kósa Lajos szerint a tervezett alkotmánymódosítást el fogja fogadni a parlament, de ennek ellenére sajnálja, hogy az ellenzéki pártok nem vették a fáradtságot, hogy részt vegyenek az egyeztetésen. Szerinte a szocialistáknál már megszokott gyakorlat, hogy az ország védelménél van fontosabb dolguk is. Az LMP-fiaskóról először azt mondta, hogy a találkozó, amelyen a párt hétfőn részt akart venni, az egy általuk nem ismert egyeztetés, majd a hvg.hu kérdésére elismerte, Gulyás Gergely, a Fidesz irodája valóban megkereste a pártelnököket, de Gulyás mint a Fidesz alelnöke jelentkezett a pártoknál, hogy a Fidesz elnöke, vagyis Orbán Viktor és a pártelnökök közötti megbeszélések szervezése miatt. Szerinte az LMP valamit félreérthetett, ami a párton belüli káosznak köszönhető. Kósa szerint ez a zavarodottság jelentkezett hétfőn is, amikor az LMP frakciója nem volt tisztában azzal, hogy Szél Bernadett nem reagálhat a miniszterelnöki felszólalásra, amíg nem választják meg frakcióvezető-helyettesnek.

Kósa: "az LMP valamit félreérthetett"

Az LMP szerint átverték őket az ötpárti egyeztetéssel, a Fidesz szerint viszont erről szó sincs.

Kósa Lajos
©

Kósa Lajost megkérdeztük arról is,

miért fontos deklarálni, hogy kizárólag a magyar hatóságok bírálhassák el, ki tartózkodhat Magyarországon, mikor ez sosem volt másképp.

Kósa szerint a nemzetközi jog is tiltja a betelepítést, ezért arról is kérdeztük, hogy

tényleg egy nemzetközi joggal ellentétes, még meg nem született uniós döntés ellen hoznak-e alaptörvény módosítást.

A Fidesz frakcióvezetője erre a 2015 szeptemberében a belügyminiszteri csúcson elfogadott kvóták ügyét hozta elő, ami szerinte a nemzetközi joggal ellentétes és amit Magyarország éppen ezért megtámadott az Európai Bíróságon, ám ezt a mostani alkotmánymódosítás nem érinti, hiszen azt korábban a miniszterelnök is elismerte, hogy a már elfogadott menekültkvótát nem lehet felülírni.

A Jobbik csak abba szólna bele, hogy kik az idegenek

Volner János hosszas jogi fejtegetésbe kezdett arról, hogy az általuk kikért nemzetközi jogászi és politikai kommunikációs szakértői vélemények szerint a magyar alaptörvényi védelem a másodlagos uniós jogforrásokat felülírhatja, vagyis megakadályozhatják a betelepítési kvótát, nekik pedig ez a céljuk az alkotmánymódosítással. A Jobbik mindössze az idegen állampolgárok fogalmán vitatkozott a kormánypártokkal az ülésen. Szerintük ezalatt a harmadik világ állampolgárait kell érteni (feltehetőleg arra gondolt, hogy nem magyar és nem uniós tagállamok állampolgárai).

Vollner János
©

Volner arról is beszélt, hogy a pártelnök Vona Gábor egy személyes találkozón is részt vesz majd a miniszterelnökkel, amit szerényen csak

Vona-Orbán csúcsnak nevezett.

A hvg.hu kérdésére, hogy itt érintenek-e majd az alaptörvény-módosításon kívül más ügyeket is, a frakcióvezető szerint nem valószínűleg nem térnek el ettől a témától, de Vona tervezi, hogy a Magyarország sérülékenysége miatt egyelőre nem nyilvános szempontokat is felvet a miniszterelnöknek.

Az ötpárti egyeztetést vélhetően még a héten követik a pártelnöki egyeztetések, illetve jelen állapot szerint egyetlen egy, hiszen már csak a Jobbik hajlandó tárgyalni az alaptörvény módosításáról. Vona Gábor és Orbán Viktor egyeztetésének időpontja egyelőre ismeretlen.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!