szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Orbán Viktor döntött, nem áll bele a népszavazásba az általa láttatott páratlan konszenzus ellenére. Hogy a miniszerelnöki visszavonulás teljesüljön, a Fővárosi Közgyűlésnek szavaznia kellett. Ez volt ma napirenden a városházán.

1 2 3
Sorrend megfordítása

Csárdi: A cinizmus csúcsát jelentenék a tervek

Csárdi Antal (LMP) az ülés után a hvg.hu kérdésére elmondta: maguk a fideszes képviselők is ellentmondásosan nyilatkoznak arról, hogy milyen fejlesztések valósulnak meg. A kormány szavahihetősége a kérdés, és vannak ez ügyben kétségei az LMP-s politikusnak. A reptérre vezető utat mindenképpen fel kell újítani, és a csepeli hév gyorsvillamossá alakítása is olyan beruházás lenne, amire szükség van.

A cinizmus csúcsa lenne, ha a kormány csak a sportlétesítményeket valósítaná meg és a budapesti fejlesztéseket nem.

A 3-as metró tenderének visszavonása szerinte nem kapcsolódik az olimpia ügyéhez, szerinte sportszerűtlen volt ide keverni. Ha arról szól a visszavonás, hogy a három szakaszról egyszerre lesz eredmény, csak akkor lenyelhető ez a döntés.

Percről percre közvetítésünk a fővárosi közgyűlés üléséről véget ért.

Karácsony törésvonalakat lát a főváros és a kormány között

Karácsony Gergely szerint annak idején azért is támogatta az olimpia ötletét, mert be voltak ígerve olyan fejlesztések, amelyek az olimpiától függetlenül is megvalósultak volna. Hozzátette: jelzésértekű, hogy pont tegnap vonták vissza a 3-as metró tenderét. Nem tudja, hogy bosszút állnak-e Budapesten, de úgy érzi, van némi feszültség a kormány és a városvezetés között.

A Momentum már az ügynökök aláírását számolná

Hivatalossá vált a kormány gyáva lépése, amivel elárulta azokat is, akik támogatják az olimpia ügyét – reagált a hírre a Momentum Mozgalom. Bár mi úgy gondoljuk, most nem alkalmas, hogy az ország olimpiát rendezzen,

azoknak is joguk lett volna véleményt mondani, akik támogatják ezt az ügyet. Ezt elvették tőlük.

Ezzel azonban – számos politikai elemző állítása ellenére – a legkevésbé sem került rosszabb helyzetbe a Momentum: az ügynökakták, és az, hogy a politikai elit egy része az ügynökmúltjával zsarolható, még az olimpiánál is fontosabb ügy – írják. A politikai elit minden lehetőséget meg fog ragadni, hogy ellehetetlenítse az ügynökakták feltárását, ezért mi a társadalmat akarjuk megmozdítani a kérdésben, a kritikus tömeg képes lesz széttörni ezt a politikai összezárást az elitben.

A kétharmad az olimpiai pályázat visszavonása mellett döntött

És a szavazás, amire mindenki várt: 22 szavazattal elfogadta a pályázat visszavonását a Közgyűlés. Ez éppen kétharmad. A képviselők ezt követően szétszélednek.

Nem lesz vizsgálóbizottság – döntött a Fidesz

Most a Budapest 2024 sorsáról szavaznak. Lesz-e fővárosi vizsgálóbizottság? – ez a kérdés. Tarlós nem tartja butaságnak az ötletet, bár értelmét nem látja, de mindegy is, mert leszavazták a javaslatot.

Hány másik kérdésben lehetne népszavazást tartani?

Újra Csárdié (LMP) a szó. Az olimpia ügyének legnagyobb tanulsága szerinte az, hogy hány olyan ügy van még, amelyikben népszavazást lehetne tartani. Példaként rögtön a Liget-projektet említette. Csárdi azzal is érvelt, hogy 2014-ben nem azért szavaztak a Fidesz–KDNP-re, mert a kormány olimpiát akart rendezni.

Hány népszavazás volt a 4-es metró ügyében?

– tette fel a kérdést Tarlós. Horváth Csaba erre azzal válaszolt, hogy Demszky a 4-es metró miatt nyert választást. A képviselők közül többen kinevették az MSZP-s politikust. Tarlós ezzel lezárta a lassan másfél órásra nyúlt vitát. "Nem akarom bántani Horváth Csabát, bántja ő magát eleget” – szúrt még oda a szocialista képviselőnek.

©

A Dagály mint a tornaórákat megoldó fejlesztés

Hoffmann Tamás (Fidesz) szerint az ország elemi érdeke, hogy fejlesszék a sportlétesítményeit. Az újbudai polgármester szerint még a tornaórák is jobban megoldhatóak lennének, ha növelik a vízfelületeket, mondta a Dagályra utalva. Számára nyilván megnyugtató hír, hogy a Budapesten veszélybe került fejlesztések között nem sportlétesítmények vannak.

Kocsis: A népszavazás jó, az égés rossz

És akkor a kényszerű hallgatás után jöjjön egy másik fideszes képviselő! Kocsis Mátén a sor, hogy ismertesse a kormányzati álláspontot. „A népszavazás jó dolog, nincs vele semmi probléma”, az MSZP viszont egy pillanatnyi sikerérzés miatt farolt ki a politikai egységből, jelentette ki a nyolcadik kerületi polgármester. Kocsis szerint az emberek is érteni fogják, hogy valójában mi történt az olimpia ügyében. Kérdéses számára, hogy egy esetleges népszavazáson hogyan kampányolt volna az MSZP. Azzal indokolta a visszavonást Kocsis, hogy az ország megalázó helyzetbe került volna a szeptemberi NOB-döntés során.

Az ellenzék álszent – mondja Láng

Láng Zsolt fideszes képviselő szerint az ellenzék részéről álszent a nép szavára hivatkozni. Az aláírásgyűjtés nem arról szólt, hogy legyen népszavazás, hanem a pályázat visszavonásáról. Nincs meg a kellő egység, jelentette ki Láng. „Csaba, te olyan jelzőket használsz, ami méltatlan tőled” – fordult az MSZP-s politikushoz Láng. Tarlós most mindent megoldott: szerinte a kispártok azért akarnak a népszavazást, mert akkor hosszú hónapokig tudnának kampányolni és

össze lehet hordani hetet-havat.

A szegény fideszesek már nem is kapnak szót?

©

A jobbikos Tokody Marcell szerint a Fidesz és a kormány közös bűne, hogy az ország lejáratta magát a külföldi közvélemény előtt, de az MSZP is sáros ebben.

Tarlós egyetértett abban, hogy az ország rossz színben fog feltűnni a pályázat visszavonása miatt. Nem a Momentumot okolja emiatt, bár még nem tudja, hogy honnan jönnek és mit akarnak, tette hozzá. Szerinte a kis- és törpepártok hozzáállása az olimpia ügyében „bőven kimeríti a jellemtelenség fogalmát”. Tarlós azt sérelmezte, hogy lassan egy és negyedóra után a fideszes politikusok még nem jutottak szóhoz. Számított rá, hogy ma kőkemény politizálás lesz, tette hozzá.

1 2 3

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!