szerző:
hvg.hu

Megjelent a Magyar Közlönyben a civiltörvény, hivatalosan június 27-én lép hatályba.

Hivatalosan is kihirdették a civiltörvényt: a jogszabály, amelyet múlt héten fogadtak el a parlamentben, a friss Magyar Közlönyben jelent meg. A törvény a kihirdetést követő nyolcadik napon, azaz június 27-én lép hatályba.

A törvény hatálya alá tartozó egyesületek és alapítványok 15 napon belül kötelesek bejelenteni a bíróságon külföldről támogatott szervezetté válásukat, amint az általuk kapott tárgyévi támogatások összege eléri a pénzmosás elleni törvényben meghatározott összeg kétszeresét, 7,2 millió forintot. Az adatok nyilvánosak lesznek, az érintetteknek pedig a bejelentés után fel kell tüntetniük a honlapjukon, valamint az általuk kiadott - a médiatörvény szerinti - sajtótermékekben és egyéb kiadványokban is, hogy külföldről támogatott szervezetnek minősülnek.

A törvény elfogadása utána elsőként a Társaság a Szabadságjogokért jelentette be: polgári engedetlenségbe kezdenek. Percekkel később a Helsinki Bizottság is bejelentette, hogy nem regisztráltatja magát külföldön támogatott szervezetként. A civil szervezetek reakcióiról és a tiltakozási tervekről itt írtunk bővebben.

A módosítások ellenére továbbra is aggályos a külföldi finanszírozású nem kormányzati szervezetekre vonatkozó magyar szabályozás - közölte a Velencei Bizottság, az Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testülete. A szakértők elismerték, hogy a civil szervezetek átláthatóságának biztosítása, a jogosulatlan külpolitikai befolyás, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozása érdekében hozott szabályozás elvben jogszerű. Ugyanakkor hangsúlyozták, a törvényes cél nem használható fel arra, hogy nem kormányzati szervezeteket bélyegezzenek meg, vagy korlátozzák tevékenységüket. Ez a hatást a szabályozás átláthatóságra irányuló jogszerű cél nem igazolhatja.

Az Európai Bizottság is vizsgálja, hogy a törvény összhangban van-e az Európai Unió belső piaci szabályaival és az alapjogi chartával

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!