szerző:
hvg.hu

Az MSZP hétfőn közölte, a jövőben nem támogat semmilyen vitanapot. Miután most pont az LMP szervezett volna egyet, a pártban úgy érzik, ez a velük szembeni kicsinyes bosszú. Nincs minden veszve, az MSZP nélkül is lehetnek elegen. Ugyanakkor a mozgástér szűkös.

A szocialisták nélkül éppen megvan a devizahitelesekről szóló vitanap kezdeményezéséhez szükséges 40 aláírás, amennyiben az LMP-s, a független és a jobbikos politikusok mind aláírják az aláírásgyűjtő ívet. Az Index LMP-s forrásból úgy tudja, az összes jobbikossal és független képviselővel egyeztetnek a támogatásról, sokan már aláírták, így várhatóan éppen meglesz a szükséges minium.

Kiderült, "elveikkel ellentétben" a DK-s képviselők is támogatják a kezdeményezést, erről külön elnökségi döntés született. Megkeresésünkre Wirsching Viktória, a DK kommunikációs igazgatója azt mondta, ezt a döntést nagyjából egy hónapja hozták meg, vagyis nem a szocialisták távolmaradása miatt léptek be "megmentőként".

Megkerestük a Jobbik szóvivőjét, Jakab Pétert, aki azt mondta, a frakcióelnökség hétfőn dönt arról, támogatják-e a vitanapot. Egy ülésszakon egy képviselő ugyanis csak két vitanap kezdeményezését támogathatja, így a szocialisták kiesésével jelentősen csökkent a mozgástér: az eddig három helyett már csak kettőt lehet tartani, így a Jobbiknak át kell gondolnia, mi az a kettő, amit szeretne.

Az LMP-t megkérdeztük, pontosan kik írták alá eddig az ívet, de eddig nem válaszoltak. A párt egyik vezető politikusa szerint a szocialisták bojkottjának az LMP-vel szembeni kicsinyes bosszú lehetett az oka, mert külső kommunikáció szempontjából amúgy értelmezhetetlen a döntés. Ugyanazt csinálják, mint Gyurcsány Ferenc,

"ha pedig ott tartanak, hogy nem is érdekli őket a nyilvánosság, pusztán azért csinálták, hogy elbukjon az LMP javaslata, az nem sok jóval kecsegtet az MSZP jövője szempontjából."

A befolyásos politikus mindenesetre azt mondta, nem esnek az MSZP torkának.

Egy szocialista politikus szerint erről szó sincs.

"Értem én, hogy az LMP-sek mindent magukra akarnak venni, mert egy nagyon nagy párt, de bármilyen hihetetlen, nem minden róluk szól."

Ez elmondása szerint éppen arról szól, hogy a Jobbikkal nem akartak közösködni semmilyen módon, már csak azért sem, mert nem akarják a baloldali szavazók előtt szalonképessé tenni Vonáékat. A két tábor között ugyanis elismerten van átjárás. A szocialisták amúgy a vitanapnak sem látják értelmét, inkább törvényjavaslatokat adnak be, ott ugyanis a Fidesznek is érdemben mondania kell valamit. Bár az LMP-s politikus arról beszélt, nem esnek az MSZP torkának, ezt a szocialista forrásunk máshogy látja. Azt mondja, eddig elengedték a fülük mellett a különböző megjegyzéseket, de egy idő után ezt már nem fogják hagyni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!