szerző:
hvg.hu

Az MSZP hétfőn közölte, a jövőben nem támogat semmilyen vitanapot. Miután most pont az LMP szervezett volna egyet, a pártban úgy érzik, ez a velük szembeni kicsinyes bosszú. Nincs minden veszve, az MSZP nélkül is lehetnek elegen. Ugyanakkor a mozgástér szűkös.

A szocialisták nélkül éppen megvan a devizahitelesekről szóló vitanap kezdeményezéséhez szükséges 40 aláírás, amennyiben az LMP-s, a független és a jobbikos politikusok mind aláírják az aláírásgyűjtő ívet. Az Index LMP-s forrásból úgy tudja, az összes jobbikossal és független képviselővel egyeztetnek a támogatásról, sokan már aláírták, így várhatóan éppen meglesz a szükséges minium.

Kiderült, "elveikkel ellentétben" a DK-s képviselők is támogatják a kezdeményezést, erről külön elnökségi döntés született. Megkeresésünkre Wirsching Viktória, a DK kommunikációs igazgatója azt mondta, ezt a döntést nagyjából egy hónapja hozták meg, vagyis nem a szocialisták távolmaradása miatt léptek be "megmentőként".

Megkerestük a Jobbik szóvivőjét, Jakab Pétert, aki azt mondta, a frakcióelnökség hétfőn dönt arról, támogatják-e a vitanapot. Egy ülésszakon egy képviselő ugyanis csak két vitanap kezdeményezését támogathatja, így a szocialisták kiesésével jelentősen csökkent a mozgástér: az eddig három helyett már csak kettőt lehet tartani, így a Jobbiknak át kell gondolnia, mi az a kettő, amit szeretne.

Az LMP-t megkérdeztük, pontosan kik írták alá eddig az ívet, de eddig nem válaszoltak. A párt egyik vezető politikusa szerint a szocialisták bojkottjának az LMP-vel szembeni kicsinyes bosszú lehetett az oka, mert külső kommunikáció szempontjából amúgy értelmezhetetlen a döntés. Ugyanazt csinálják, mint Gyurcsány Ferenc,

"ha pedig ott tartanak, hogy nem is érdekli őket a nyilvánosság, pusztán azért csinálták, hogy elbukjon az LMP javaslata, az nem sok jóval kecsegtet az MSZP jövője szempontjából."

A befolyásos politikus mindenesetre azt mondta, nem esnek az MSZP torkának.

Egy szocialista politikus szerint erről szó sincs.

"Értem én, hogy az LMP-sek mindent magukra akarnak venni, mert egy nagyon nagy párt, de bármilyen hihetetlen, nem minden róluk szól."

Ez elmondása szerint éppen arról szól, hogy a Jobbikkal nem akartak közösködni semmilyen módon, már csak azért sem, mert nem akarják a baloldali szavazók előtt szalonképessé tenni Vonáékat. A két tábor között ugyanis elismerten van átjárás. A szocialisták amúgy a vitanapnak sem látják értelmét, inkább törvényjavaslatokat adnak be, ott ugyanis a Fidesznek is érdemben mondania kell valamit. Bár az LMP-s politikus arról beszélt, nem esnek az MSZP torkának, ezt a szocialista forrásunk máshogy látja. Azt mondja, eddig elengedték a fülük mellett a különböző megjegyzéseket, de egy idő után ezt már nem fogják hagyni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!