szerző:
hvg.hu

A kormánnyal korábban több kérdésben is kritikus fideszes uniós biztos a kormánypárti Magyar Időknek adott interjúban jelentette ki, hogy Magyarországon nincs gond ezen a téren.

A választások után telefonon gratulált Orbán Viktornak a győzelemhez, a kormányalakítás lezárultával, júniusban személyesen is találkozik a miniszterelnökkel – mondta az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa a lapnak. A Fideszhez fűződő viszonyáról Navracsics azt mondta, a viták természetesek egy párton belül. "Olyan pozícióban vagyok, amely miatt elkerülhetetlenek a nézeteltérések, hiszen uniós biztosként más szemszögből látom ugyanazokat a dolgokat. A lényeg azonban az, hogy a kormány tagjai és én is egy célért dolgozunk, hogy Magyarország minél sikeresebb legyen az Európai Unióban" – magyarázta.

Amikor felvetették neki, hogy az elmúlt hónapokban nem volt ennyire harmonikus a viszonya a kormánnyal, s hogy például a hódmezővásárhelyi időközi polgármesterválasztás után mondott szavait sokan egyértelmű üzenetnek tekintették, úgy reagált: "Nem üzenetet fogalmaztam meg, hanem egy kérdésre mondtam el a válaszomat, véleményemet. Aki ismer, az tudja, hogy nem szoktam üzengetni, a véleményemet viszont mindig elmondom, amikor kérdezik."

Felhozták azt is, hogy korábban kijelentette: az Európai Bizottságban nincs szó Soros-tervről. "Ha valaki azt kérdezi, hogy az Európai Bizottság mikor tárgyalja a Soros-tervet, arra csak azt tudom mondani, hogy ilyen napirendi pont nincs. Arról nem tehetek, hogy ezt egyesek másként értelmezték. Azt is elmondtam egyébként, hogy a biztosok között akad, aki büszkén vállalja, hogy Soros György a legjobb barátja" – magyarázta.

Megkérdezték a politikustól azt is, milyen álláspontot képvisel majd, ha az Európai Bizottságban is szóba kerül majd, amit eddig csak az Európai Parlament lengetett be Magyarország ellen: a 7-es cikkely elindítása. "Minden hasonló esetben azt gondolom, hogy meg kell nézni a joganyagot, amelyet a tagállamok elfogadtak, amikor beléptek az unióba, és ha a mostani gyakorlatuk ütközik ezzel, akkor különböző lehetőségekkel élhet a bizottság, ilyen például a kötelezettségszegési eljárás. Korábban, amikor még miniszterként vitánk volt az Európai Bizottsággal, minden kérdést tudtunk kezelni a kötelezettségszegési eljárás keretében. Ez egy jó eszköz, amely minden uniós tagállam esetében működik."

Navracsics ezen a ponton jelentette ki, hogy Magyarországon nincs rendszerszintű probléma a jogállamisággal. "A konkrét jogi megoldások terén pedig szinte minden tagállamban időről időre felvetődnek problémák, akár a bíróságok hatékonyságával, akár az államhatalmi ágak megosztásának módjával kapcsolatban" – tette hozzá.

A biztos szerint az a terv, amely a jogállamiság érvényesüléséhez kötné az uniós kifizetéseket, egyelőre csak egy ötlet. Az arról szóló vitában – magyarázta – azt az álláspontot képviselte, hogy a meghatározó feltételek között rögzítsék: a tagállamoknak végre kell hajtaniuk az Európai Bíróság döntéseit. "Ez azért is fontos, mert a jogállamiság tekintetében legtöbbször emlegetett államok – Magyarország és Lengyelország – kitűnőre vizsgáznak ebből a szempontból. E két tagállam minden bírósági ítéletet végrehajt, miközben ismerünk több olyan uniós országot, amely szavakban a jogállamiság elhivatott védelmezője, az Európai Bíróság ítéleteinek végrehajtásában azonban hátul kullog."

A jövőre lejáró mandátumáról azt mondta: biztos, hogy akár folytatja, akár befejezi, elégedett lehet, mivel ő a 28 bizottsági tag közül az egyetlen, aki egyértelmű nyertese a következő hétéves pénzügyi kerettervnek. "A folytatás azonban nem rajtam múlik. A kormány és a miniszterelnök úr dönt majd a jelölt személyéről" – jegyezte meg.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Vállalkozás

Navracsics: Európában nem lehetnek másodosztályú fogyasztók

Az élelmiszerek kettős minőségére megoldást kell találni, az ugyanis aláássa az állampolgárok bizalmát, és gyengíti a belső piacot – közölte Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos egy brüsszeli konferencián.

hvg.hu Világ

Navracsicsra és a topless-táncosokra is kiakadtak a botrányos EU ifjúsági fórumon

Ingyenalkohol, félmeztelen táncosnők, fiatalok nélküli panelbeszélgetések és egy teljesen érdektelen EU-biztos, Navracsics Tibor – a résztvevők szerint az EU soros elnöki tisztét betöltő Bulgária, és néhány EU-s képviselő megmutatta, hogyan nem szabad EU-s ifjúsági konferenciát szervezni. Navracsics Tibor jelezte, nem helytálló, ami a tudósításokban szerepel.