szerző:
hvg.hu

Közösen alapít jelzálogbankot az állami kézben lévő MKB Bank a korábban Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Gránit Bankkal.

Jelzálogbank alapítására vonatkozó kérelmet nyújtott be a hazai pénzügyi szféra felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Banknak az MKB Bank – közölte a pénzintézet.

„Mivel mérethatékonyság miatt nem lehet minden kereskedelmi banknak jelzálogbankja, az MKB nyitott a partneri együttműködésre” – idézte a közlemény Balog Ádámot, az MKB Bank elnök-vezérigazgatóját. Ennek megfelelően az új jelzálogbankot a Gránit Bankkal közösen indítják el, amely kisebbségi tulajdonos lesz majd.

©

A hitelintézetek forintlejárati összhangjának szabályozásáról szóló tavalyi jegybanki rendelet a nettó éven túli lakossági forint jelzáloghitel-állomány 15 százalékában rögzíti a jelzáloglevéllel vagy fedezett kötvénnyel történő refinanszírozás mértékét – idézte fel az MKB Bank. Az úgynevezett jelzáloghitel-finanszírozási megfelelési mutatót (JMM)-változás idén október 1-jétől érinti a jelzáloghitelezést folytató magyarországi bankok finanszírozási szerkezetét.

Balog Ádám szerint a hosszú lejáratú lakossági jelzáloghitelek jelzálogleveleken keresztüli finanszírozása javítja a piac stabilitását, ugyanakkor növeli a kiszámíthatóságot mind az ügyfelek, mind a bankok oldaláról. Közölte, a jelzáloglevelek várhatóan a befektetők széles spektrumának kínálhatnak vonzó befektetési lehetőséget.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!