szerző:
Gergely Zsófia

Távozik az Origótól a teljes filmrovat, miután a tudtuk nélkül egy migránsozó filmkritika jelent meg a rovatban. Mint írták, az utolsó pillanatig próbálták megvédeni a propagandalappá vált portálon belül a filmklubot, de ez a továbbiakban nem megy. A vállalhatatlannak tartott cikket az a szerző írta, aki a Fidelitastól érkezett a lap belpolitikai rovatába.

„Itt a vége. Ami az Origo Filmklub az elmúlt 14 évben volt, most megszűnt. 2003 szeptembere óta egészen tegnap estig nem jelent meg nálunk egyetlen olyan cikk sem, amit ne vállalnánk. Szerdán este a tudtunkon kívül kikerült a rovatba egy 'Kóla, popcorn és migránspropaganda' című cikk, aminek egyetlen betűjét sem vállaljuk, aminek a szellemisége tőlünk a lehető legtávolabb áll. Ezért nem tudunk mást tenni, mint egy emberként felállni” – jelentették be a közösségi oldalukon.

Mint írták, mindig úgy gondoltak a rovatra, mint egy külön szigetre az újságon belül, az elmúlt másfél évben végképp. „Próbáltuk megóvni az integritásunkat, ameddig tudtuk. Tegnapig tudtuk” – szögezik le. Az Origo Filmklub távozó csapata: Huszár András, Onozó Róbert, Papp Eszter, Soós Tamás, Varga Ferenc.

A cikk két olyan filmet mutat be, amiket politikailag, illetve migránskérdésben elfogultsággal vádol, mindezt a (másik oldalról) végtelenül elfogultan. Az Origo rendszeresen a szerző neve nélkül jelenteti meg cikkeit, a kommenteket pedig sokszor letiltja az anyagoknál, ennél szerepel, hogy egy Bordács Bálint nevű újságíró írta a sajátos filmkritikát. Ő szeptemberben igazolt a belpolitikai rovathoz Both Hunorral együtt, mindkettőjüknek Fidelitas-múltja van.

A vállalhatatlan cikk szerzője, Bordács Bálint az a fidelitasos, akit megvertek tavaly a szervezet "wellness disznóvágásán" Füzesgyarmaton.

Varga Ferenc külön is elbúcsúzott, a szerkesztő 17 éve dolgozott a Száraz Istvánék által felvásárolt, majd Matolcsy Ádám által megkaparintott lapnál, amely azóta gyakorlatilag kormánypropaganda-lappá vált. Mint írja, ez volt az első munkahelye, a „Filmklub több volt nekem, mint munka”.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!