szerző:
Gergely Zsófia

Távozik az Origótól a teljes filmrovat, miután a tudtuk nélkül egy migránsozó filmkritika jelent meg a rovatban. Mint írták, az utolsó pillanatig próbálták megvédeni a propagandalappá vált portálon belül a filmklubot, de ez a továbbiakban nem megy. A vállalhatatlannak tartott cikket az a szerző írta, aki a Fidelitastól érkezett a lap belpolitikai rovatába.

„Itt a vége. Ami az Origo Filmklub az elmúlt 14 évben volt, most megszűnt. 2003 szeptembere óta egészen tegnap estig nem jelent meg nálunk egyetlen olyan cikk sem, amit ne vállalnánk. Szerdán este a tudtunkon kívül kikerült a rovatba egy 'Kóla, popcorn és migránspropaganda' című cikk, aminek egyetlen betűjét sem vállaljuk, aminek a szellemisége tőlünk a lehető legtávolabb áll. Ezért nem tudunk mást tenni, mint egy emberként felállni” – jelentették be a közösségi oldalukon.

Mint írták, mindig úgy gondoltak a rovatra, mint egy külön szigetre az újságon belül, az elmúlt másfél évben végképp. „Próbáltuk megóvni az integritásunkat, ameddig tudtuk. Tegnapig tudtuk” – szögezik le. Az Origo Filmklub távozó csapata: Huszár András, Onozó Róbert, Papp Eszter, Soós Tamás, Varga Ferenc.

A cikk két olyan filmet mutat be, amiket politikailag, illetve migránskérdésben elfogultsággal vádol, mindezt a (másik oldalról) végtelenül elfogultan. Az Origo rendszeresen a szerző neve nélkül jelenteti meg cikkeit, a kommenteket pedig sokszor letiltja az anyagoknál, ennél szerepel, hogy egy Bordács Bálint nevű újságíró írta a sajátos filmkritikát. Ő szeptemberben igazolt a belpolitikai rovathoz Both Hunorral együtt, mindkettőjüknek Fidelitas-múltja van.

A vállalhatatlan cikk szerzője, Bordács Bálint az a fidelitasos, akit megvertek tavaly a szervezet "wellness disznóvágásán" Füzesgyarmaton.

Varga Ferenc külön is elbúcsúzott, a szerkesztő 17 éve dolgozott a Száraz Istvánék által felvásárolt, majd Matolcsy Ádám által megkaparintott lapnál, amely azóta gyakorlatilag kormánypropaganda-lappá vált. Mint írja, ez volt az első munkahelye, a „Filmklub több volt nekem, mint munka”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!