HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Ha elhagyja ezt a rossz szokását, jelentősen csökken majd a szorongása. A visszaeséssel viszont vigyázni kell.

A közhiedelemmel ellentétben a dohányzás feladásával mérséklődik a szorongás azoknál, akik azért füstölnek, hogy megküzdjenek problémáikkal – így foglalható össze egy brit vizsgálat tanulsága.

Az Oxfordi és a Cambridge-i Egyetem, valamint a londoni Kings College kutatói csaknem félezer olyan dohányost vizsgáltak, akik a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat leszoktató programjára jelentkeztek.

A résztvevők a kezelés kezdetén kitöltöttek egy kérdőívet a szorongásról, és választ adtak arra a kérdésre, hogy a nehézségekkel való megküzdés miatt vagy inkább élvezetből dohányoznak-e.

Fél évvel a program után a részvevők 24 százaléka volt még „tiszta”, és mindegyiküknél szorongáscsökkenés mutatkozott, de közülük azoknál, akik eredetileg a megküzdést jelölték meg a dohányzás okaként, jelentősebb volt a változás.

A visszaeső „megküzdőknél” a szorongás fokozódását mutatták ki, míg az élvezetből dohányzó visszaesőknél nem látszott hasonló változás.

„Az orvosok világosítsák fel a betegeiket, hogy a dohányzás feladása jót tesz a lelki egészségnek, oda kell viszont figyelniük, hogyan alakul a szorongás azoknál, akik nem képesek absztinensek maradni” – hívták fel a figyelmet a kutatók.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a testvérekkel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük a Tesztkönyv – 64 önismereti teszt című könyvet. Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook oldalát!

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!