HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

A hála átélésével késleltethetők a vágyak.

Hajlamosak vagyunk a jövőbeli jólétet feláldozni a gyors kielégülésért, ám a türelmetlenségért nagy árat fizetünk: adósságba keveredünk, egészségtelenül élünk. Ráadásul úgy tartjuk, hogy a pillanatnyi kísértésnek csak akaraterővel lehet ellenállni.

Amerikai kutatók most megkérdőjelezték ezt az állítást, feltételezve hogy az érzelmek (adaptív, azaz alkalmazkodó funkciójuknál fogva) nem korlátozhatják mindig a jövőbeli sikert.

Kísérletükben, amely a Psychological Science című lapban jelent meg, arra kérték alanyaikat, hogy írjanak le egy történetet: egyesek olyat, amelyik boldoggá, mások olyat, amelyik hálássá tette őket, a többiek pedig valami semlegest, majd azonnali kisebb vagy később esedékes nagyobb összegű díjazás közül választhattak.

Kiderült, hogy inkább vártak a nagyobb összegre azok, akik hálatelt hangulatba kerültek, mint a másik két csoport.

Sőt a türelem mértéke közvetlenül összefüggött azzal, ki mekkora hálát érzett, ami fontos lehet az impulzusok féken tartásával összefüggő társadalmi gondok – így a szenvedélybetegségek: a drog, az alkohol, de akár a szerencsejáték függőség – orvoslása szempontjából.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely az egymásra hatással, befolyásolással, manipulálással foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük a Hogyan küzdjünk meg az élet nehézségeivel? című könyvet. Aktuális lapszámunkat itt meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fél évvel tovább megmarad a Szép-kártyák extra kedvezménye

Fél évvel tovább megmarad a Szép-kártyák extra kedvezménye

Hann Endre: Nem lepne meg, ha az ellenzék tartana a győzelemtől

Hann Endre: Nem lepne meg, ha az ellenzék tartana a győzelemtől

Milyen fülhallgatót vegyek? Mit tud az AirPods Pro, milyen a legújabb Samsung? És a Huawei?

Milyen fülhallgatót vegyek? Mit tud az AirPods Pro, milyen a legújabb Samsung? És a Huawei?