szerző:
hvg.hu

A napokban kipattant Cambridge Analytica-botrány hatására sokan döntöttek úgy, hogy végleg búcsút intenek a Facebooknak. Csakhogy a törlés önmagában nem elég, a közösségi oldal ugyanis a böngészőkbe épített, a felhasználók online aktivitását követni képes funkciókkal akkor is begyűjti az adatokat, ha az illető már megszüntette a fiókját – sőt a leskelődés azokat is érinti, akik soha nem is használták a Facebookot.

Több mint 50 millió Facebook-használóról szerzett személyes információkat az amerikai Cambridge Analytica elemzőcég egy, az oldalon elérhető alkalmazás segítségével, amiket a hírek szerint később „politikai fegyverré” kovácsolva vetettek be az amerikai elnökválasztási kampányban. Bár eleinte úgy tűnt, külső támadásról lehet szó, valójában maga a Facebook „engedte meg”, hogy a cég olyan helyekre is benézzen, ahova nem lett volna szabad: a rendszer ugyanis úgy lett kialakítva, hogy külsős szervezeteknek is lehetőségük legyen hozzáférni nem etikus módon is a felhasználói adatokhoz.

Mark Zuckerberg végül ugyan bocsánatot kért – ráadásul egész oldalas hirdetésekben –, de ehhez már késő volt: már elindult egy #DeleteFacebook-mozgalom, az ehhez csatlakozók törlik Facebook-fiókjukat, és erre ösztönöznek másokat is. Erre buzdít még a WhatsApp alapítója is, akit pedig a Facebook tett milliárdossá, illetve Elon Musk is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Mielőtt azonban ön is belevágna, van itt valami, amiről nem árt tudnia: a Facebook akkor is nyomon követi online dolgait, ha ön már rányomott a fiókja törlésére. Így, mint arra a Business Insider felhívta a figyelmet, tanácsos néhány egyéb beállítást is elvégezni, hogy az adatgyűjtés ne folytatódjon. És mivel a netes cselekmények „figyelése” általában a böngésző és mobilunk révén zajlik, igazából azok után is leskelődnek, akik soha nem is regisztráltak a Facebookra.

A funkció kikapcsolásához a következőt kell tenni: előbb navigáljunk telefonunk vonatkozó menüjéhez, amelyet iPhone-oknál a Beállítások/Adatvédelem/Hirdetések/Hirdetések nyomon követésének csökkentése részen találunk. Ezt kapcsoljuk be. Ugyanezt Androidon a Beállítások menü Google-lel kapcsolatos részén, a Hirdetéseknél találjuk, Leiratkozás a személyes hirdetésekről néven.

Néhány beállítást a böngészőnkben is eszközölnünk kell: navigáljunk a Beállítások (szükség esetén speciális beállításokkal kapcsolatos részre), majd válasszuk az Adatvédelmet (Privacy) és végül a „Követések letiltása” kérések küldése részt (Send websites a „Do Not Track” signal). A menü minden böngészőnél máshogy fest, de a már említett kulcsszavak mindegyikben megtalálhatók, így viszonylag gyorsan ráakadhatunk a keresett beállításra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!