Nem lett jobb a gyerekeknek attól, hogy a szüleik is digitális bennszülöttek

Balla István

6 perc

2019.10.03. 13:00

2019.10.03. 13:17

A szülők továbbra sem nagyon tudják megvédeni a gyerekeiket a net veszélyeitől, noha ma már nagyrészük beleszülettek a digitáliába. Sőt, sokszor ők közvetítik a rossz mintát, és adják a gyerekek kezébe túl hamar és túl sokszor a kütyüket. Pedig sokkal több például a magatartászavaros óvodás azok között, akik túl sokat használják a digitális eszközöket.

Volt korábban a szakemberek körében egy olyan illúzió, hogy a gyerekeiket sokkal jobban meg fogják tudni védeni a szüleik a digitális világ veszélyeitől, ha már ők maguk sem lesznek digitális bevándorlók, azaz, ha már ők is anyanyelvi szinten ismerik ezt a világot. Ma már elértük, hogy a szülők generációja nem digitális bevándorló, de semmit nem változott a szülői mediáció” – jelentette ki Kósa Éva pszichológus a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesülete (NGYSZ) konferenciáján.

A szülőknek mindig is feladata volt, hogy gyermekeiknek a lehető legtöbb dolgot megmagyarázzanak a világról, hogy mi miért van, mi helyes, mi helytelen, ám ez a média területén, különösen a digitália korában nagyon nehéz. Már csak azért is, mert a történelemben most először fordul elő, hogy egy generáció sokkal többet tud a világ egy szeletéről, mint az előző generáció.

Azok, akik beleszülettek a digitális korba, elvileg automatikusan magukba szívják a különböző kütyük kezelését, az őket érdeklő tartalmakhoz való hozzáférés módjait, vagy hogy hogyan kell egyidőben fogyasztani különböző médiumokat. És ezzel sokszor magukra is maradnak az ezekből rájuk leselkedő veszélyekkel.

A mobil már a gyerekkorban is alapvető

Sajátos befolyás

Shutterstock

A sok kütyüzésből következhet magatartászavar

Ezt ismerte fel már egy évtizede az NGYSZ, amikor elindította a konferenciasorozatát a témában. Azóta az akkori gyerekekből szülők lettek, akiknek ma kellene ebben is útmutatást nyújtani a gyerekeiknek, ám a digitális bennszülött szülők, úgy tűnik, ma sincsenek könnyebb helyzetben e téren.