A fiatalok szavazatai vetettek véget a kétpártrendszernek Írországban

Tálas Andrea

5 perc

2020.02.19. 18:00

Földcsuszamlást hozott a választás Írországban, ahol potenciális kormányzati tényezővé vált a katolikus, nacionalista Sinn Féin, amely valaha az IRA terrorszervezet politikai szárnya volt. A szavazóknak a lakhatás jobban számított, mint a múlt sebei.

A gazdagok megadóztatá­­sa, a szociális lakásépítés felfuttatása, a lakbérek befagyasztása, az állami kiadások jelentős növelése – az ezeket tartalmazó baloldali programjával átalakította az ír belpolitikai erőviszonyokat a Mary Lou McDonald irányította Sinn Féin.

A vonzó kampányígéretek hallatán az írek mintha egy csapásra elfelejtették volna, hogy a dublini középosztálybeli családból származó, 50 éves politikus azt az évtizedeken át szalonképtelennek tartott pártot vezeti, amely egykor az Ír-sziget újraegyesítéséért fegyverrel küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnyának számított. A Sinn Féin (Mi magunk) a parlamenti választáson óriási meglepetésre 535 ezer szavazatot kapott, a versengő pártok közül a legtöbbet. A 160 fős alsóházban viszont a mandátumok számát tekintve csak a második, ami annak tulajdonítható, hogy a tavalyi európai parlamenti és helyhatósági választáson rosszul szerepelt, s a kudarc megismétlődésétől tartva mindössze 42 jelöltet indított.