szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A pártnak valószínűleg kevesebb parlamenti mandátuma lesz vetélytársainál, mert azoknál jóval kevesebb helyen tudott jelöltet állítani.

A várakozásoknak megfelelően a baloldali nacionalista Sinn Féin párt kapta a legtöbb szavazatot a szombati, előrehozott írországi választáson a hétfői legfrissebb, de még nem végleges eredmények szerint.

A helyi sajtó arról számolt be, hogy az Ír-sziget újraegyesítését zászlajára tűző pártot a választók 24,5 százaléka jelölte meg az első helyen a preferenciális szavazáson. A két nagy jobbközép párt, a jelenlegi kabinetet kívülről támogató Fianna Fáil 22,2 százalékot ért el, a kormányzó Fine Gael pedig 20,9 százalékot.

A meglehetősen összetett választási rendszer miatt elképzelhető, hogy a dublini parlament végleges összetétele csak napokkal később lesz ismert.

Noha besöpörte a legtöbb szavazatot, szakértők szerint a Sinn Féin a parlamenti mandátumok tekintetében elmarad majd a két másik párt mögött, mivel azoknál jóval kevesebb helyen tudott jelöltet állítani. A Fine Gael és a Fianna Fáil az eddigi nyilatkozatok alapján kizárta az együttműködést a Sinn Féinnel annak múltja miatt, azért, mert az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnya volt.

A Sinn Féin közelmúltbeli megerősödéséig a politikai teret hagyományosan a Fine Gael és a Fianna Fáil uralta, egymást váltották a kormányon az ország függetlenné válása óta eltelt mintegy száz év alatt.

A Sinn Féin az egyetlen jelentős ír párt, amely Írországban és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írországban egyaránt aktív. Írországban 1997-ben jutott be a parlamentbe, azóta főként a határ menti régiók és Észak-Írország közötti történelmi kapcsolatok helyreállításán, az ír egység megteremtésén fáradozik. Általánosan elfogadott nézet, hogy a Sinn Féin az észak-írországi brit fennhatóság ellen egykor fegyverrel küzdő IRA politikai szárnyaként működött a katolikus milícia csaknem három évtizedes britellenes terrorhadjárata idején, jóllehet ezt párt soha nem ismerte el.

Címlapkép: Mary Lou McDonald, az ír ellenzéki Sinn Féin párt elnöke (k) támogatóinak körében Dublinban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: 4385 új fertőzöttet találtak, december közepe óta nem volt ennyi

Koronavírus: 4385 új fertőzöttet találtak, december közepe óta nem volt ennyi

Gergely Márton: Szent koronavírustan

Gergely Márton: Szent koronavírustan

Az anális koronavírusteszt a legújabb téma Kínában

Az anális koronavírusteszt a legújabb téma Kínában