Az EU központját is elérte a vírus, a horvát főképviselő már karanténban

Vértessy Péter / Brüsszel

4 perc

2020.03.07. 12:30

2020.03.07. 20:52

Csak idő kérdése volt, mikor tör ki a sokáig az egyik utolsó végvárnak látszó Belgiumban is a koronavírus-járvány. Megtörtént, az uniós intézményekben a fejetlenség az úr, az Európai Parlament, brüsszeli "karanténjába" szorult.

A Franciaország, Hollandia, Németország és Luxembourg közé ékelődött Belgiumban amúgy is állandóan nagy a jövés-menés, ráadásul a brüsszeli székelyű EUs intézményekbe érkező különböző tanácskozásokra érkező kormánytisztségviselők, szakértők, lobbisták, újságírók csak tovább fokozzák a forgatagot.

Így aztán pénteken Belgiumban már 109 volt a fertőzöttek száma, ez 24 óra alatt több mint 100%os növekedést jelentett csütörtökhöz képest. A megbetegedések eléggé egyenlőtlenül oszlanak el: a fertőzöttek túlnyomó többsége – 65 ember – Flandriában él míg a fővárosban, Brüsszelben egyelőre csak 12 a fertőzöttek száma. A legtöbben közülük a közelmúltban jártak Olaszországban, de – ami ennél is aggasztóbb – akadtak jónéhányan, akik már Belgiumban kapták meg a betegséget.

Az európai uniós intézmények a jelek szerint nem teljesen összehangoltan reagáltak az új helyzetre. Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli még csütörtökön este kör-emailben közölte minden érintettel, hogy a jövő héten esedékes parlamenti plenáris ülést a tervektől eltérően nem a franciaországi Strasbourgban, hanem kivételesen Brüsszelben tartják majd meg. Ezzel próbálják elkerülni, hogy az ilyenkor a francia városba beözönlő körülbelül 3000 eurokrata szükség esetén ne egy francia szállodai szobában, hanem legalább saját brüsszeli otthonában vonuljon önkéntes karanténba.