Kevesebb lélegeztetőgépet? Több heparint? Unortodox próbálkozások a Covid–19 kezelésében

Bedő Iván

3 perc

2020.04.29. 16:00

2020.04.29. 16:48

Tiszteletet érdemel, ahogyan a vakrepülésben navigáló orvosok világszerte leleplezik a koronavírus további gonosz trükkjeit.

A tüdőgyulladás is végzetes lehet, de nehezíti a doktorok dolgát az a sokáig észrevétlen csapda, hogy a koronavírus sok apró trombózist okoz. Boncolások sajnálatos eredménye, hogy a betegek halálát a szokatlan, ám súlyos tüdőembólia idézte elő. A jelenségre először a járvány egyik gócpontjában, Olaszországban figyeltek fel az orvosok, és újabban mások is publikálták. Nem volt könnyű észrevenni, mert a koronavírus miatt pici erekben keletkeznek alig látható vérrögök – egyébként nem csak a tüdőben.

Olaszországban a gyógyszerfelügyelet (AIFA) áprilisban hivatalosan jóváhagyta, hogy egy ismert váralvadásgátlóval, a heparinnal folytassanak klinikai kísérleteket (Inhixacovid19 néven). Azt is megpróbálják kideríteni, a betegség melyik stádiumában, mekkora adagok lehetnek hasznosak (alább olvashatják minapi interjúnkat a véralvadási zavarok tekintélyes magyar kutatójával).