Rendszerváltók30 – Sólyom László: Nem barátkozom könnyen, nehezen tegeződöm

Lindner András, Horváth Zoltán

6 perc

2020.05.15. 14:00

Az első szabad választások első fordulója után az Alkotmánybíróság helyettes elnökeként nem kommentálhatta volt pártja, az MDF győzelmét, de otthon feleségének azért elmondta, mit érez. A HVG 1990 áprilisában készített portréinterjút Sólyom Lászlóval, ezt közöljük most újra, változtatás nélkül. /// Sorozatunk a modern Magyarország meghatározó évének meghatározó szereplőiről szól.

Rendszerváltók30

Sorozatunk a modern Magyarország meghatározó évének meghatározó szereplőiről szól. A HVG is történelmet írt 30 évvel ezelőtt, a hetilap akkori legfontosabb portréinterjúit most itt, a hvg360-on olvashatják. Eddigi az alábbi személyiségek portréit közöltük: Antall József: Saját személyemet nem szeretném előtérbe tolni /// Orbán Viktor: A Fidesz semmiképp sem lesz párt /// Horn Gyula: Életem legnehezebb elhatározása volt a határnyitás /// Kis János: Leginkább a Fideszt érzem közel magamhoz /// Kónya Imre: Nem hiszem, hogy van ilyen, hogy magyar sajtó /// Matolcsy György: Nem vagyok félős típus /// Surányi György: A legbüszkébb a Bokros Lajossal írt könyvemre vagyok /// Dicső Gábor: Van egy Lenin-szobrom. Befektetésnek sem rossz /// Klapka György: A politika a legpiszkosabb üzlet a világon /// Demszky Gábor: Feleségemmel csak írásban beszélgettünk /// Ómolnár Miklós: Az egész olyan, mint egy kábítószer /// Jeszenszky Géza: Nem nekem való a szónoklás /// Hankiss Elemér: Ha nem lennék tévéelnök, ott szomorkodhatnék Kaliforniában /// Bokros Lajos: A társadalmi vagyon 20%-át az állampolgároknak lehetne juttatni /// Kupa Mihály: Matolcsy rögtönzéseivel nem értettem egyet /// Györgyi Kálmán: Az ügyészség nem kvázi kegyelmi fórum /// Kopátsy Sándor: A reformra a nacionalisták a legveszélyesebbek

HVG: A kamatadótörvény megsemmisítésével hosszú idő óta először történt, hogy egy testület megvétózta a parlament döntését. Milyen érzés volt?

Sólyom László: Mit mondjak, jó. Ez egy jó döntés volt, amit igen alapos előkészítő munka után hoztunk meg. Megvizsgáltam például, vajon külföldön meg lehet-e adóztatni az inflációs jövedelmeket, igyekeztem első kézből utánanézni, hogyan függ össze a döntés a Valutaalap feltételeivel, s arra is ügyeltem, hogy még a Valutaalap döntése előtt hirdessük ki határozatunkat.

HVG: Kapott-e a döntés előtt a kulisszák mögött figyelmeztetéseket?

S. L.: Ha arra gondolnak, senki sem akart befolyásolni bennünket. Érkeztek persze jelzések munkatársainkhoz, amolyan aggódó kérdések, de kizárólag a határozathirdetés időpontjára vonatkozóan. A választási kampány során a szociáldemokraták reklámhadjáratukban fegyverként érveltek a kamatadó eltörlésével, mint ami nekik lenne köszönhető. Ezt kategorikusan visszautasítom. Ugyanez lett volna a döntés, ha a 16 ezer kérelmező helyett egyetlen névtelen kisember tesz indítványt.

HVG: Ön fizet lakáscélú OTP-kölcsönt?

S. L.: Igen, havonta 800 forintot.

HVG: Sokan mondják, hogy ha az adótörvények bevezetéséhez mindig kétharmados szavazattöbbségre lesz szükség, az mindent megbéníthat. Egyetért ezzel?