"A magyar lakosság fegyelmezettségének köszönhetően nem szabadult el a járvány"

Hamvay Péter

5 perc

2020.04.13. 09:30

"Állandóan monitorozni kell az állati vírusokat" - mondja Jakab Ferenc virológusprofesszor, akit a Koronavírus-kutató Akciócsoport vezetőjének nevezett ki a miniszterelnök. Kollégáinak azt mondja, ha nincs bennük feszültség, ne is lépjenek be a laborba. HVG-portré.

Élvezi, hogy most a valóságban Dustin Hoffman szerepébe léphet egykori kedvencéből, a Vírus című filmből? Hiszen önt bízták meg a koronavírus kutatásával, ami elvezethet a gyógymódig is.

A filmbéli hollywoodi túlkapások helyett csak napi 12–16 órás munkáról tudok beszámolni, aminek a jó része ráadásul szervezés, egyeztetés. A laboratóriumomba is ritkán jutok be. Bár tényleg meghatározó volt a Vírus című film egy 18 éves fiatalember számára, a mikrobiológia iránti érdeklődésem korábbról datálódik. Általános iskolás voltam, amikor édesapám hazahozott egy régi, leselejtezett mikroszkópot, és nem tudtam szabadulni a mikrovilágtól, amit a lencséjén át láttam. Mindent megvizsgáltam, a pocsolya vizétől az állatok szőréig.

A legmagasabb biztonsági fokozatú, BSL–4-es laborban dolgozik. Nincs kis félelem önben, amikor adott esetben halálos kórokozókat vizsgál?

Felvenni a szkafandert, bemenni a zsilipen, néma csendben dolgozni – ez megszokhatatlan érzés, vagy menekül előle az ember, vagy beleszeret. Igen, van némi félelem bennem, de ez egyáltalán nem baj. A kollégáimnak is azt mondom, ha nincs bennük némi feszültség, inkább ne is lépjenek be a laborba, mert enélkül könnyen lankad a figyelmük, ami hibához vezethet, és az végzetes lehet.

Ritkán gondolunk arra, hogy épp a vírusoktól érkezik veszély a civilizációra. Miért?

Amíg nincs baj, addig azt gondoljuk, nincs baj. Sok veszélyes betegség van a mindennapokban, azokra fókuszálunk, az állatról emberre terjedő betegségek ritkábban szabadulnak el, de ha megtörténik, akkor tényleg nagy baj van.

Mégis, hogyan lehet megelőzni a koronavírus-járványhoz hasonlót?