Eduline
Eduline
Tetszett a cikk?

Az online képzések már nemcsak a nyelvtanításban és a felnőttképzésben játszanak egyre fontosabb szerepet – sokak szerint a felsőoktatás jövőjét is a hibrid, vagyis az online és a hagyományos módszerek ötvözése határozza majd meg.

Francesco Fornetti, a brit Bristol Egyetem tanára olyan oktatóanyagokat szeretett volna tanítványainak adni, amelyek ösztönzik őket arra, hogy a saját tempójukban tanuljanak, és az órákon kívül is foglalkozzanak a tananyaggal. Így születtek meg az Elektronika 1 tárgy oktatóvideói – Fornetti célja az volt, hogy felkeltse a hallgatók kíváncsiságát és lelkesedését. Sikerrel járt.

Ehhez hasonló esettanulmányok szerepelnek például a glasgow-i és a lancasteri egyetem oldalán – utóbbi egyébként már több mester- és PhD-kurzust indít hibrid (vagyis a személyes és az online oktatást vegyítő) formában.

©

Az Egyesült Államokban is egyre hatékonyabban ötvözik a hagyományos és az online kurzusokat: a Harvard és a Massachusetts Intitute of Technology (MIT) által indított online oktatási platformon, az edX-en létrehoztak egy Micromasters nevű programot, amelynek a hallgatói otthonról, online szerezhetnek új ismereteket. Miután sikeresen elvégeznek egy-egy kurzust, akár úgy is dönthetnek, hogy a programhoz csatlakozó egyetemeken folytatják a tanulmányaikat. A Microsmasters volt hallgatóinak a felsőoktatási intézmények krediteket adnak a már korábban, online elvégzett tantárgyakért, így ők rövidebb idő alatt és olcsóbban szerezhetnek diplomát, mint évfolyamtársaik.

Mi az a hibrid módszer?

A hibrid, más néven blended olyan oktatási forma, amely a hagyományos, tantermi oktatás módszereit ötvözi az online tanítással – ez a Microsmasters programhoz hasonlóan is történhet, de akár úgy is, hogy a hallgatók az egyetemi előadásokat online hallgatják végig, és személyesen csak a szemináriumokon, gyakorlatokon vesznek részt.

A hibrid módszer előnye, hogy az előadásokat akár olyan oktatók is tarthatják, akik másik felsőoktatási intézményben tanítanak – ezzel nemcsak spórolhatnak az egyetemek és főiskolák, de hallgatóik olyan neves professzoroktól is tanulhatnak, akik más körülmények között nem tudnának hetente előadást tartani.

Az Eduline online tanfolyamokkal foglalkozó oldalán rengeteg kurzust találnak.Az oldalon elhelyezett tartalom az Eduline megbízásából a HVG BrandLab közreműködésével jött létre. A tartalom előállításában a hvg.hu és a HVG hetilap szerkesztősége nem vett részt.