Jobline.hu
Jobline.hu

Az állásinterjú személyes ügy minden álláskereső számára. Aki már régóta van munka nélkül, az tudja, mennyire frusztráló, amikor a cég, ahová jelentkezett, vagy akár még interjúzott is, soha nem hívja vissza többé. A visszautasítás fájdalmas, és joggal tehetjük fel a kérdést: Mi a baj velünk?

A munkaadók valószínűleg nincsenek igazán tisztában azzal, milyen élmény is ez az álláskeresők számára. Ha tudomásuk volna róla, biztosan szakítanának időt arra, hogy értesítsenek, ha egy másik jelentkezőt választottak. Megköszönnék a befektetett idődet, és tiszteletteljesen bánnának veled. Azonban ez sajnos a ritkábbik eset. A Recruiter karrier tanácsadója, Angela Copeland szerint a visszautasítás okát nem feltétlen kell személyes sértésnek vennünk. Ez a pár indok talán megnyugtató választ adhat a kétségeinkre: 

Az online jelentkezések kevesebb figyelmet kapnak

Először is emlékezz vissza, hogyan jelentkeztél az állásra. Ha online adtad be a jelentkezésedet, lehetséges, hogy a HR menedzser nem is látta az önéletrajzodat. Ez persze ellentétben áll azzal, amit a legtöbb vállalat tanácsol: „Jelentkezzen online, és ha alkalmas, hívni fogjuk önt”. Ám gondoljunk csak bele: a HR-es helyében vajon mi képesek lennénk végignézni az összes online jelentkezést, vagy inkább olyan embert hívnánk be az interjúra, akit már személyesen ismerünk, vagy legalábbis kaptunk róla egy-két jó referenciát? Valószínűleg mi is elsősorban azokat tennék az első helyre, akiket a barátok vagy a kollégák ajánlottak. A HR-esek sajnos nem szentelnek kiemelkedő figyelmet az online jelentkezéseknek, kivéve akkor, ha nem maradt más platform a jelöltek kiválasztására. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne add be az állásportálokon meghirdetett call center, marketing, vagy SSC pozíciókra a jelentkezésedet, de számíts rá, hogy nem kapsz majd visszajelzést. Ez a közöny nem feltétlenül az önéletrajzod tartalmának szól.

A munkáltatók gyakran már gondoltak valakire

Ha kiválasztottak egy interjúra, és a legjobbat hoztad ki magadból, hidegzuhanyként érhet, ha nem jutsz el a kiválasztási folyamat végéig. Tény, hogy amikor a vezetőknek új munkaerőt kell kiválasztaniuk, gyakran belső jelöltekre gondolnak. Vagyis miközben külsősöket interjúztatnak, már rég a fedélzeten tartózkodik a versenytársad

Nem számít, mennyire megy jól az interjú, egyetlen HR menedzser sem fogja azt mondani: „Nagyra értékeljük, hogy megjelent, de sajnos ez az interjú csak mutatóban van. Már rég tudjuk, kit fogunk alkalmazni”. Soha nem fogod tehát megtudni, valójában mi folyik a kulisszák mögött…

A pozíció már elévült

Az utolsó ok, amiért nem téged választottak, hogy az állás már nem elérhető. Természetesen egy bizonyos ideig aktív volt, de aztán szüneteltették vagy törölték. Ha például a HR menedzsert közben előléptették vagy elhagyta a céget, a pozíciót valószínűleg felfüggesztették, hiszen a cég először a HR-menedzser megüresedett helyét akarja betöltetni. Erre persze szintén nem fog fény derülni, de jó, ha tudod, a hallgatás oka gyakran a pozícióra való kiválasztási folyamat szüneteltetése.

Mint látható, a fent említett okok egyáltalán nem rólad, a hiányos tapasztalataidról, szakmai tudásodról és képességeidről szólnak, és nem is jelentik azt, hogy a HR menedzsernek nem voltál szimpatikus. Ezért továbbra is maradj bátor, próbálkozz, építs kapcsolatokat, és jelentkezz a hirdetésekre. Ha pedig úgy érzed, mégis veled van a gond, dolgozz az önéletrajzodon, vagy a képesítésednek megfelelő állásokat pályázz meg.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!Az oldalon elhelyezett tartalom a Jobline.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.