Telekom
Telekom

A kkv-k versenyhátránya a nagyobb riválisokkal szemben gyakorta abból származik, hogy a hatékonyságnövelő megoldásokat nem képesek megfizetni. A fejlődés azonban nem áll meg, s a korábban csak tehetős vállalkozásoknál fellelhető technológiák (például a mobil munkatársak biztonságos tevékenységét megteremtő virtuális magánhálózatok) a kis cégek számára is elérhetővé válnak.

A kis- és közepes vállalkozások körében végzett felmérések szerint e cégek termelékenységének növekedése akár a 30 százalékot is elérhette a mobil munkastílus elfogadása, bevezetése után. A vállalkozások azonban biztosak akarnak lenni abban, hogy megfelelő támogatást kapnak az irodán kívül tevékenykedő munkatársaik. Ehhez pedig hozzáférést kell adni számukra a cég erőforrásaihoz és adataihoz. Szerencsére ehhez már megvannak a megfelelő technológiák.

Az adatok számítási felhőkben való tárolása megkönnyíti, hogy a cég telephelyétől, irodájától távol dolgozók elérhessék a szükséges fájlokat, bárhol is legyenek. Ezzel a lehetőséggel sok kis- és közepes cég tulajdonosa szeretne élni, hiszen saját tapasztalatából tudja, hogy ez mekkora előnyökkel járhat a felgyorsult üzleti élet körülményei között.

Korábban elég sok félelem volt azzal kapcsolatban, hogy a felhőben lévő adatok megfelelő-e. Mára kiderült, hogy a cloud tárhely szolgáltatók sokkal erősebben képesek védeni a saját rendszerüket, mint amire egy kkv-nek lehetősége nyílna, a kibertámadások kivédése érdekében titkosítják a tárolt adatokat, és gondoskodnak a fenntartásukról aközben is, hogy letöltik őket asztali mobil eszközökre. Természetesen a cégeknek gondoskodniuk kell a hozzáférések és a jelszavak karbantartásáról, de ezt a saját házon belüli rendszereknél is meg kellene tenniük.

Mivel ma már szinte mindenütt vannak wifi hotspotok, ez megteremti annak a lehetőségét, hogy a mobil csapatok szinte bárhonnan és bármikor hozzáférjenek a vállalati fájlszerverekhez. A legtöbb nyilvános hálózat nem nyújt kellő biztonságot a kibertérből induló rosszindulatú beavatkozások ellen, szükség van biztonságos internetkapcsolatokra. A virtuális magánhálózatok (Virtual Private Network – VPN) erre nyújtanak megoldást, azaz biztonságos távoli hozzáférést tesznek lehetővé a mobil felhasználók számára. A VPN-en keresztül elérhetők a vállalati hálózat által titkosított adatok, méghozzá úgy, hogy amikor ezek megérkeznek a jogosult felhasználó fogadó eszközére, ott már fel is oldódik a titkosítás. A VPN segíthet megvédeni a hálózatot a vírustámadások ellen is, méghozzá jobban, mint a tűzfalak, amelyek gyakran csak kompromisszumokkal engednek hozzáférést az adatokhoz való hozzáférést.

A biztonságos VPN-kapcsolat kialakítása elég könnyű. A felhasználó először csatlakozik a nyilvános hálózathoz egy internetszolgáltatón keresztül, majd a kliens szoftver kezdeményezi a VPN-kapcsolatot a vállalati kiszolgálóval. A szerver létrehozza a biztonságos kapcsolatot, és lehetővé teszi a távoli felhasználó hozzáférést a belső hálózathoz.

Vannak esetek, amikor a saját kezelésben lévő VPN kialakítása hasznos. De ha a könnyű telepítés és a kényelem fontos – és a kkv-knál ez elég gyakori –, akkor a felhőben való tárolás előnybe kerül.

A Telekom Cloud VPN szolgáltatása jó példa erre. Ebben az esetben is a munkahelyük alkalmazkodik a cég munkatársainak igényeihez, hiszen távolról, akár mobileszközein keresztül is biztonságosan elérhetik az irodai dokumentumokat, rendszereket. A távolról bejelentkező felhasználók titkosított kapcsolaton keresztül egyszerűen és biztonsággal vehetik igénybe és használhatják a vállalkozás szerverén tárolt adatokat, dokumentumokat, rendszereket, azok fizikai elhelyezkedésétől függetlenül.

A használat is egyszerű. A megkezdésekor az eszközök router vagy szoftver kliens segítségével kapcsolódhatnak az internetre. Router esetén a kapcsolódás után a beállítások automatikusan letöltődnek, míg szoftver kliensnél jelszó elfogadását követően lehet hozzákezdeni a távoli munkavégzéshez. A további beállításokat, módosításokat pedig egy könnyen kezelhető online felület segíti. A szolgáltatás korlátlan számú telephelyen, a vállalkozás korlátlan számú felhasználójának nyújt elérést. Természetesen szükség van internetkapcsolatra.

A legnagyobb vállalatok óriási összegeket költöttek arra, hogy felépítsék saját – teljes adat- és informatikai biztonságot kínáló – virtuális magánhálózataikat. A Telekom Cloud VPN szolgáltatásával azonban most ez a technológia akár a legkisebb cégek számára is elérhetővé vált megfizethető áron.

A Cloud VPN a Deutsche Telekom első, a Ciscoval közösen kialakított, páneurópai IP hálózaton nyújtott kereskedelmi forgalomba kerülő szolgáltatása, amelyben a hálózati funkciókat virtualizált adatközpontok nyújtják. A kifejezetten kis- és közepes cégek számára tervezett szolgáltatás először Horvátországban, Magyarországon és Szlovákiában érhető el.

További információk a szolgáltatásról a Telekom weboldalán érhetők el.Az oldalon elhelyezett tartalom a Magyar Telekom Nyrt. megbízásából készült, a cikket egy független szerkesztőség írta, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Két autó ütközött az Erzsébet hídnál

Két autó ütközött az Erzsébet hídnál

Alaposan eltúlozza a kormány, mennyire jelentős az adócsökkentés

Alaposan eltúlozza a kormány, mennyire jelentős az adócsökkentés

Lehet, hogy ez egy kínai BMW-koppintás, de nem néz ki rosszabbul

Lehet, hogy ez egy kínai BMW-koppintás, de nem néz ki rosszabbul

Az idő drog - itt a colorStar új nagylemeze!

Az idő drog - itt a colorStar új nagylemeze!

Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék: a kormány bele akar szólni, ki mennyiért adja el a földjét

Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék: a kormány bele akar szólni, ki mennyiért adja el a földjét